11/3/10

24ωρη Πανελλαδική Απεργία


Παραλύει την Πέμπτη ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης για τις περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, καθώς και για προωθούμενες ρυθμίσεις που θίγουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Στην απεργία παίρνουν μέρος δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στις συγκοινωνίες, τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στην υγεία και την παιδεία, μηχανικοί, υπάλληλοι Ταμείων και ασφαλιστικών οργανισμών, σε πλοία και λιμάνια, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κ.ά.

Όσον αφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν θα κυκλοφορήσουν για 24 ώρες μπλε λεωφορεία, ΤΡΑΜ, Προαστιακός και ΟΣΕ ενώ ο Ηλεκτρικός θα λειτουργήσει μόνο από τις 10.00 το πρωί έως τις 16.00 το απόγευμα.
Δίωρες στάσεις εργασίας, από 10.00 πμ-12.00 πμ, πραγματοποιούν έως την ερχόμενη Παρασκευή οι δικαστικοί υπάλληλοι. Κλειστούς μέχρι την Πέμπτη 11 Μαρτίου κρατούν τους ΧΥΤΑ οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενώ πραγματοποιούν τετράωρη στάση εργασίας (από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου).
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων «που αποφάσισε και υλοποιεί η Ομοσπονδία, εκφράζοντας την αντίδραση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης και τη λεηλασία του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων» καλεί τους υπαλλήλους των ΟΤΑ όλης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη.
Συμμετοχή στην 24ωρη απεργία αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία, επιπλέον, προαναγγέλλει «δυναμικές κινητοποιήσεις και ενέργειες τη Δευτέρα 15 Μαρτίου σε όλη τη χώρα», καθώς και 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μαρτίου. Στις 17 Μαρτίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου. Σε σχετική ανακοίνωση το συνδικάτο αναφέρει ότι «δεν θα γίνουμε αυτόχειρες, ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την ακύρωση των κατακτήσεών μας».
Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν στη γενική απεργία της Πέμπτης, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, έως και τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα κλείσει ουσιαστικά ο εναέριος χώρος της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί καμία απολύτως πτήση από και προς ελληνικά αεροδρόμια. Η απεργία προκαλεί νέα αναστάτωση στο πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών. Οι δύο μεγάλες ελληνικές εταιρίες ΑEGEAN και OLYMPIC AIR ανακοίνωσαν ότι αναγκάζονται να ματαιώσουν όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις για την ημέρα αυτή, ενώ τροποποιούν την ώρα αναχώρησης σε ορισμένες άλλες, προκειμένου να μην συμπέσουν με την απεργία. Για τον λόγο αυτό, καλό θα είναι οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, να επικοινωνούν με τις εταιρίες για να πληροφορηθούν αν και πότε θα εκτελεστεί η πτήση τους.
Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και οι αστυνομικοί. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη ΓΑΔΑ την Πέμπτη 11 Μαρτίου και ώρα 18:00.
Δάσκαλοι και καθηγητές συμμετέχουν στην απεργία, ενώ απόφαση για απεργία έλαβε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ. Συμμετοχή στη γενική απεργία αποφάσισε και το δ.σ. της Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών, το οποίο παράλληλα εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι Υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, μετά την 24ωρη απεργία που κήρυξε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, συμμετέχοντας στην Πανεργατική - Πανελλαδική απεργία.
Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία με 24ωρη πανελλαδική απεργία των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.
Απεργία για την Πέμπτη 18 Μαρτίου αποφάσισε και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει στον κλάδο τη χρήση ταμιακών μηχανών, χωρίς παράλληλη εγκατάσταση του συστήματος εισροών - εκροών υγρών καυσίμων.
Με στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) συμμετέχουν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, δύο στάσεις εργασίας. Η πρώτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:30 το πρωί και η δεύτερη από τις 8:30 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
Υπό κατάληψη βρίσκεται το υπουργείο Εργασίας από εργαζομένους με καθεστώς Stage.
Να μην ενδώσουν σε προβοκάτσιες και να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση της Πέμπτης κάλεσε τους εργαζομένους ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Αναφερόμενος στην επίθεση εναντίον του στο συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας, τη χαρακτήρισε προσχεδιασμένη και δολοφονική.
Πηγή:ΑΝΤ1