1/3/10

Δυναμικά ξεκίνησε η νέα χρονιά για το κλίμα

Με δύο φιλόδοξα νομοσχέδια που περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια, ξεκίνησε το 2010. Μιλάμε για το σχέδιο νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για τον Κανονισμό για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).
Το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το διάστημα Δεκέμβριος-Ιανουάριος, απλοποιεί σε σημαντικό βαθμό την αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα ΑΠΕ.  Σκοπός είναι να μειώσει τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεται η έκδοση μιας άδειας από 4-6 χρόνια που είναι σήμερα, σε μόλις 10-12 μήνες! Πρόκειται σαφώς για μία τομή στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ΑΠΕ. Για πρώτη φορά ‘απενοχοποιούνται’ και αναγνωρίζονται ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ή λύση στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: τις κλιματικές αλλαγές. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, την 26η χειρότερη αδειοδοτική διαδικασία για τις ΑΠΕ στην ΕΕ-27.

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Πρόκειται για άλλο ένα απαραίτητο μέτρο προκειμένου να γίνει επιτέλους πράξη η προσπάθεια εκμετάλλευσης των μεγάλων περιθωρίων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Εμείς οι Έλληνες ζούμε σε μερικά από τα πιο ενεργοβόρα σπίτια της Ευρώπης και πληρώνουμε περισσότερα χρήματα για θέρμανση από ό,τι π.χ. οι Δανοί ή οι Σουηδοί που διαμένουν σε πολύ πιο ψυχρά κλίματα. Οι αυστηρότερες ενεργειακές προδιαγραφές που θα επιφέρει η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, καθώς και η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην αλλαγή αυτού του τοπίου. Εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει και εξοικονόμηση χρημάτων, εκτός από την άμεση εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ, θα πρέπει παράλληλα να δώσει και κίνητρα στους ιδιοκτήτες για αναβαθμίσεις των κτιρίων. 
Πηγή:greenpeace