3/3/10

ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


Ο κύβος ερρίφθη. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, συρρικνώνοντας το εισόδημα των μεσαίων και κατώτατων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Έμμεση αλλά πραγματική περικοπή του 14ου μισθού, αύξηση όλων σχεδόν των έμμεσων φόρων -ποτά, τσιγάρα, καύσιμα-, επιβολή αυξημένου ΦΠΑ για τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης και πάγωμα των μισθών και συντάξεων.
Είναι προφανές ότι ο πόλεμος, στον οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυβέρνησης, βρίσκεται η χώρα, έχει τα πρώτα παράπλευρα θύματά του.
Και κατά ένα «περίεργο» τρόπο, τα θύματα δεν είναι αυτοί που άνοιξαν την «κερκόπορτα» της χώρας στα ξένα οικονομικά συμφέροντα και στην επιδρομή των αγορών, αλλά ο λαός που για πολλοστή φορά καλείται να βάλει πλάτη, πληρώνοντας τα λάθη των κρατούντων.
Τα μέτρα που εξήγγειλε, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, με στόχο την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, πλήττουν σε πρώτη φάση τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την ιστορική απόφαση της περικοπής χρόνιων κεκτημένων.
Ταυτόχρονα, με σειρά αποφάσεων, μειώνει την αγοραστική αξία του συνόλου των εργαζομένων, καθώς επιβάλλει καταιγίδα έμμεσων φόρων, που πλήττουν την αγορά και βυθίζουν σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.
Τα μέτρα
Η κυβέρνηση με πρωθυπουργική απόφαση που δέχτηκε το υπουργικό συμβούλιο, αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προχωρά στην ιστορική απόφαση της έμμεσης περικοπής του 14ου μισθού.
Η κυβέρνηση προχώρησε στην περικοπή του 1/3 στο δώρο του Πάσχα, στο δώρο των Χριστουγέννων και στο επίδομα της θερινής άδειας.
-Για την ακρίβεια, περικόπτεται το 30% στο δώρο του Πάσχα, στο επίδομα άδειας και στο δώρο των Χριστουγέννων.
-Παγώνουν οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα εκτός από αυτές που αφορούν στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εθνικής Άμυνας.
Αρχικά, η πρόταση ήταν για 35% στο επίδομα άδειας και στο δώρο Πάσχα, αλλά αποφασίστηκε να χρυσωθεί κάπως το χάπι.
Το μέτρο αυτό πλήττει σε πρώτο στάδιο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Οι μειώσεις θα ισχύσουν από την πρώτη Ιανουαρίου του 2010, επομένως περικόπτεται το δώρο του Πάσχα, που αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.
«Οι αποφάσεις είναι δύσκολες αλλά επιλέγουμε να τις εφαρμόσουμε πριν οι συνθήκες μας το ζητήσουν», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στην αρχή της εισηγητικής του ομιλίας, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.
Ταυτόχρονα, τα νέα σκληρά εισπρακτικά διαμορφώνονται ως εξής:
-Αυξάνονται οι συντελεστές του ΦΠΑ οι οποίοι διαμορφώνονται σε 5% από 4,5% στο κατώτατο όριο , από 9% σε 10% στο μεσαίο όριο και από 19% σε 21% στο ανώτατο.
-Στο 12% ανέρχεται η περικοπή των πάσης φύσεως επιδομάτων (με ορισμένες εξαιρέσεις)στο δημόσιο τομέα συμπεριλαμβανομένων και των ΟΤΑ.
-Παγώνουν οι συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
-Δραματική αύξηση του εδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα.
-Περιορίζεται το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων
-Αυξάνεται κατά 8 λεπτά η τιμή στη βενζίνη και κατά 20% στο αλκοόλ
  - Αυξάνεται κατά 0,03 ευρώ το πετρέλαιο, ενώ δεν υπάρχει αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα μέτρα που αποφασίστηκαν, θα αποδώσουν 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 50% θα προέλθει από τη μείωση των δαπανών και το άλλο μισό από αυξήσεις στους φόρους».
Νύχτα πιέσεων από την Κομισιόν
Η ομιλία-διάγγελμα του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ με τον έντονο συναισθηματικό τόνο, ήταν, επισήμως, ο προάγγελος των σκληρών μέτρων και ειδικά της περικοπής του 14ου μισθού.
Οι χθεσινοβραδινές συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο «κλείδωσαν» επί της ουσίας τα μέτρα, αλλά άφησαν «ανοιχτό» το μαχαίρι στον 14 μισθό για τον οποίο αποφάσισε προσωπικά ο πρωθυπουργός.
Οι πιέσεις από τον κοινοτικό επίτροπο, Όλι Ρεν, και από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ήταν ασφυκτικές προς την κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, παρά τις διαρροές από τις Βρυξέλες ότι η Κομισιόν δεν επιβάλλει στην Ελλάδα να περικόψει τον 14 μισθό.
Επί της ουσίας, όμως, ο Όλι Ρεν έθετε απαράβατο όρο την περικοπή των κεκτημένων των εργαζομένων, διότι μόνο με την προσθήκη αυτού του μέτρου θα διασφαλιζόταν ο στόχος μείωσης του ελλείμματος και θα επιτυγχανόταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Υπουργικό συμβούλιο Το πιο πρωινό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που έβαλε την υπογραφή του για την ανακοίνωση των σκληρών οικονομικών μέτρων.
Η συνεδρίαση, αρχικά, είχε ανακοινωθεί ότι θα ήταν βραχύβια, αλλά, αφενός καθυστέρησε, και αφετέρου διήρκησε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ο πρωθυπουργός στην εισηγητική ομιλία τόνισε χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα της Ευρώπης».
Στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την εισήγησή του και με συνοπτικές διαδικασίες τα μέτρα πέρασαν. Οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης, που μίλησαν στο υπουργικό συμβούλιο, επισήμαναν μεν ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά είναι αναγκαία, καθώς η χώρα είναι σε κατάσταση οικονομικής «πολιορκίας».
Ακολούθως, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να του ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα των έκτακτων μέτρων για την επιβίωση της χώρας και της οικονομίας.
«Πήραμε τις αναγκαίες αποφάσεις για να ανασάνουμε, για να βγει η χώρα από τη δίνη των κερδοσκόπων και της δυσφήμησης», ανέφερε, χαρακτηριστικά, μετά από την ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας για το νέο πακέτο μέτρων.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε, επιπλέον, λόγο για την αναγκαιότητα της λήψης των αποφάσεων.
Δεν ήταν «απλώς επιλογή», αλλά αναγκαιότητα για την επιβίωση της χώρας και της οικονομίας.
Οι αποφάσεις, πρόσθεσε, ήταν αναγκαίες για «να ανασάνουμε, για να δώσουμε τη μάχη για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρουν ανάπτυξη, δουλειές και προοπτική στον τόπο».
Πηγη:zougla.gr