21/3/10

Γαλλία: Άνοιξαν οι κάλπες για το β' γύρο των περιφερειακών εκλογών


Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα στη Γαλλία για τον δεύτερο, αποφασιστικής σημασίας γύρο των περιφερειακών εκλογών. Yπενθυμίζεται ότι στον α' γύρο των περιφερειακών εκλογών το κόμμα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί UMP κατάφερε να εξασφαλίσει το 26% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλιστές (PS), που στον δεύτερο γύρο των εκλογών μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη των οικολόγων και των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων, έλαβαν το 29%. Το ακροδεξιό κόμμα "Εθνικό Μέτωπο" του Ζαν Μαρί Λε Πεν έλαβε πάνω από 11% και μπόρεσε να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε 12 περιφέρειες.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Η δεξιά προσπαθεί να αποφύγει μία ολοκληρωτική ήττα, δηλαδή να αποφύγει τη νίκη της αριστεράς και στις 22 περιφέρειες της Γαλλίας (εκτός των υπερπόντιων διαμερισμάτων). Από την άλλη, η αριστερά που ήδη ελέγχει 20 περιφέρειες, ελπίζει να κερδίσει από τη δεξιά την Κορσική, ενώ η Αλσατία, παραδοσιακό προπύργιο της δεξιάς, παραμένει αμφισβητούμενη.

newstime