19/3/10

To τέλος του Χειμώνα


Ο χειμώνας 2009-2010 αποτελεί από σήμερα παρελθόν μίας και η τελευταία ψυχρή αναπνοή που έφερε χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ήταν express και έτσι ο υδράδυρος από τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης και μετά σημείωσε αισθητή άνοδο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε γενικά πολύ καλές συνθήκες να επικρατήσουν σε ολόκληρη την χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας και λίγα μόνο φαινόμενα στα Βόρεια ορεινά. Η Άνοιξη θα κάνει τα πρώτα της βήματα και έτσι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας φαίνεται με τα τελευταία στοιχεία να έχουμε και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Κάνοντας μία μικρή ανασκόπηση του φετινού χειμώνα θα λέγαμε ότι ζήσαμε ένα φθινοπωρινό χειμώνα με αρκετές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και με ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα συστήματα φέτος ευνόησαν περισσότερο την Δυτική και την Βόρεια Ελλάδα και απο άποψη φαινομένων αλλά και από άποψη χαμηλών θερμοκρασιών.

Αξίζει να αναφερθούμε και στην Κρήτη η οποία έζησε έναν από τους πιό ξηρούς και  ζεστούς χειμώνες των τελευταίων ετών με πολλές επισκέψεις τις Αφρικανικής σκόνης και θερμοκρασίες που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ κυρίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Στην Αττική οι μέρες καλοκαιρίας σαφώς και ήταν περισσότερες και η πρωτεύουσα έζησε τον πιό ζεστό χειμώνα των τελευταίων 35 ετών. Αρκετές βροχές σημειώθηκαν κυρίως τον Δεκέμβριο ενώ μόνο μία φορά χιόνισε μεχρι και τα βόρεια προάστια των Αθηνών.

Στην Θεσσαλονίκη οι καιρικές συνθήκες ήταν σαφώς και πιό χειμωνιάτικες αφού και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε πιό λογικά πλαίσια και τα φαινόμενα ήταν πιό πολλά. Χίονι μέσα στην πόλη δεν έπεσε αλλά τα γύρω προάστεια της συμπρωτεύουσας ντύθηκαν αρκετές φορές στα λευκά. 

meteo-news