2/3/10

Η Ελλάδα «τρέχει με χίλια» προς την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η WWF

Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αγ.Δημήτριο είναι το πιο ρυπογόνο στην Ευρώπη!!

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αξιολογήθηκαν από τη WWF για τη λήψη μέτρων κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος στην Ελλάδα είναι περισσότερο απ΄ό,τι στην... Κίνα.
Η έκθεση της WWF «Το κοντέρ της κλιματικής αλλαγής», που καλύπτει 15 χώρες, δείχνει ότι για κάθε «ελληνική» κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπονται 777 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στην Κίνα, η οποία κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα για τις αντιπεριβαλλοντικές τακτικές ανάπτυξης, μία κιλοβατώρα ρεύματος επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 771 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.
Βασικός λόγος για την αρνητική επίδοση της Ελλάδας, αναφέρουν Τα Νέα, θεωρείται η μεγάλη της εξάρτηση στο λιγνίτη κακής ποιότητας. Ο λιγνίτης αποτελεί το 30% των ενεργειακών πηγών της Ελλάδας, ενώ το πετρέλαιο φτάνει το 58%. Αντίστοιχα στην Κίνα, που το 60% των ενεργειακών πηγών της βασίζεται σε καλύτερης ποιότητας άνθρακα, εμφανίζονται και μικρότερες εκπομπές CΟ2 ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος.
Η σύγκριση των επιδόσεων της χώρας μας με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών είναι απογοητευτική: Η Ελλάδα εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά κιλοβατώρα από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως κυμαίνεται στα 448 γραμμάρια CΟ2.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ο ΑΗΣ Καρδιάς, είναι πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές ρύπανσης σύμφωνα με τις εκθέσεις της WWF για το 2005 και το 2006.
«Οι χείριστες επιδόσεις της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα οφείλονται κατά κύριο λόγο στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος που καίνε λιγνίτη αλλά και στη χαμηλή απόδοση του καυσίμου και των σταθμών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η χώρα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις και στη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογήθηκαν στην έκθεση, αλλά και όσον αφορά τους στόχους του πρωτοκόλλου του Κιότο», επισημαίνει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.
πηγη: in.gr