27/4/10

Το 2012 το νέο πλαίσιο για τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών


Βασική προϋπόθεση για τον διορισμό εκπαιδευτικών θα αποτελεί η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Καθιερώνεται, επίσης, τελικός πίνακας κατάταξης εκπαιδευτικών που θα αναμορφώνεται μετά από κάθε διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός με βάση το νέο πλαίσιο θα διεξαχθεί το 2012.


Καθιερώνεται, επιπλέον, αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών διοίκησης στην εκπαίδευση από τους σχολικούς συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τους διευθυντές διθέσιων σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με την κα Διαμαντοπούλου, από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει δραστική μείωση των αποσπάσεων, αφού θα προσληφθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

«Τα σχολεία θα δουλέψουν σωστά, αξιοποιώντας το ωράριο των εκπαιδευτικών» σημείωσε η υπουργός Παιδείας.

Κάθε σχολείο θα έχει την «κάρτα» του, ενώ καθιερώνεται η αυτοαξιολόγηση του σχολείου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

Η κα Διαμαντοπούλου επέμεινε, επίσης, στη διετή δόκιμη θητεία εκπαιδευτικών και τον θεσμό του μέντορα κάθε εκπαιδευτικού, παρά την αντίθετη άποψη που έχουν εκφράσει οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, θα πρέπει πλέον να διαθέτουν πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας.

Τα λεγόμενα κολέγια, μετονομάζονται σε «Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης». Όσο δε για τη βάση του 10, που καταργήθηκε, η υπουργός μίλησε για αναποτελεσματικότητα του μέτρου, όσο χρονικό διάστημα εφαρμοζόταν.

Για τα Πανεπιστήμια προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων από 30 σε 15, ενώ σε ό,τι αφορά στα θέματα εκκλησιαστικών γυμνασίων-λυκείων, προβλέπεται να γίνουν συγχωνεύσεις ακόμη και καταργήσεις.
www.zougla.gr