26/4/10

Ενέργεια από ανθρώπινα περιττώματα


Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει την προοπτική της εξάντλησης του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας. Θα μπορούσε ίσως να λύσει αυτό το πρόβλημα παρασκευάζοντας φυσικό αέριο από ανθρώπινα περιττώματα;
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάνε αυτό που έκαναν στην τουαλέτα ακριβώς τη στιγμή που κλείνουν την πόρτα πίσω τους, αναφέρει το BBC. Υπάρχουν όμως κάποιοι που θεωρούν ότι αν αφήσουμε στην άκρη τις προκαταλήψεις μας τα ανθρώπινα περιττώματα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό κομμάτι του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διασφαλίσει ότι μέχρι το 2020, το 15% της ενέργειας που παράγει θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Σε συνδυασμό με τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβραβεύει όσους βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τη λεγόμενη «λυματολάσπη».
Πολλοί εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την ενέργεια πιστεύουν ότι λόγο της επερχόμενης εξάντλησης του φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, πολλά θα εξαρτηθούν από της σταθερότητα του εφοδιασμού από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή. Αυτή η αβεβαιότητα θα μπορούσε να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας φυσικού αερίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή παράγει 1,73 εκατομμύρια τόνους λυματολάσπης κάθε χρόνο. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων αναφέρει ότι θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή βιοαερίου.
Αυτό το καλοκαίρι η British Gas, σε συνεργασία με την Thames Water και τη Scotia Gas Networks ξεκίνησαν να τοποθετούν σωληνώσεις για βιομεθάνιο που προέρχεται από τα περιττώματα σε κομμάτι του εθνικού δικτύου και συγκεκριμένα σε 130 σπίτια πελατών της εταιρείας, στο Oxfordshire. Ειδικοί μηχανισμοί για την προσεκτική διαχείριση των βακτηρίων χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή των περιττωμάτων σε μέσο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η British Gas πρόκειται να εγκαταστήσει και πρόσθετη μονάδα για την μετατροπή του βιοαερίου σε βιομεθάνιο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εστίες νοικοκυριών αλλά και στην κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου.
Η όλη διαδικασία θα πρέπει να παίρνει περίπου 23 ημέρες από την έκπλυση για να ολοκληρωθεί. Οι πελάτες της εταιρείας δεν έχουν παρατηρήσει καμία διαφορά στο τελικό προϊόν. Το πιο σημαντικό πράγμα για τους καταναλωτές ήταν το ζήτημα της όσφρησης. Το νέο βιομεθάνιο, ωστόσο, θα μυρίζει ακριβώς όπως το φυσικό αέριο.
Μπορεί ορισμένοι άνθρωποι να βρίσκουν την ιδέα περίεργη. Ωστόσο, η παραγωγή δύναμης από τα ανθρώπινα απόβλητα δεν είναι κάτι νέο. Στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας υπάρχει κατάλογος στον οποίο αναφέρεται η πεποίθηση ότι τα ανθρώπινα περιττώματα χρησιμοποιούνταν για τη θέρμανση του νερού στην Ασσυρία του 10ου αιώνα π.Χ. και την Περσία του 16ου αιώνα. Ο Marco Polo, τον 13ο αιώνα σημείωνε ότι οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν δεξαμενές λυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ τεχνολογικές μονάδες παραγωγής βιοαερίου αναφέρονται από τον συγγραφέα του 17ου αιώνα, Daniel Defoe.
Η τάση στην Ευρώπη ξεκίνησε πάντως πριν 15 χρόνια, όταν οι εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων συνειδητοποίησαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιούν τα λύματα ως πηγή καυσίμων για τα λεωφορεία και τα βαρέα φορτηγά οχήματα.
Σύμφωνα με ειδήμονες με κατάλληλη διαχείριση τα λύματα και τα υγρά απόβλητα θα μπορούσαν, μέχρι το 2020, να παράγουν μέχρι και 270 εκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το σύνολο των 97.000 εκ. κυβικών μέτρων που αποτελούν τη συνολική ζήτηση. Το ιδανικό σενάριο είναι ότι μέχρι το 2020, θα μπορούσαν να παράγονται 629 εκ. κυβικά μέτρα (0,65%) της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι αλήθεια ότι τα ανθρώπινα περιττώματα αποτελούν περιορισμένο πόρο και μπορούν να παράγουν περιορισμένη ποσότητα φυσικού αερίου.
Ωστόσο, το επιτελείο ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι το 12% της θερμότητας θα μπορούσε να προέλθει από τη βιομάζα ή ηλεκτρική ενέργεια παρέχοντας το ισοδύναμο 4 εκ. νοικοκυριών με τις τρέχουσες απαιτήσεις θέρμανσης. Προειδοποίησε πάντως ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου των νοικοκυριών. Κι αυτό μάλλον θα ενδιαφέρει περισσότερο τους καταναλωτές απ’ ότι η πηγή από την οποία προέρχεται το βιομεθάνιο.
http://tvxs.gr