28/4/10

Μύγα-δολοφόνος αφανίζει χιλιάδες αμνοερίφια

Χιλιάδες αμνοερίφια πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κρήτη, εξαιτίας μιας φονικής μύγας, η οποία έχει κάνει έντονη την εμφάνιση της στο νησί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το συγκεκριμένο έντομο έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των επαγγελματιών του κλάδου, που βλέπουν τα κοπάδια τους να αφανίζονται, χωρίς οι ίδιοι να μπορούν κάνουν τίποτα το ουσιαστικό.
Η μόλυνση που προκαλεί η μύγα σε κάθε ζώο είναι τόσο δραστική, ώστε το αμνοερίφιο πεθαίνει μέσα σε λίγα 24ωρα. Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ανήμποροι να επέμβουν και να σώσουν τα ζώα τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή που να μπορεί να ακολουθηθεί και να τα θεραπεύσει.
Η μόνη σωτηρία για τα αμνοερίφια είναι ο κτηνοτρόφος να εντοπίσει έγκαιρα την πληγή και τη μόλυνση και να επέμβει με αντισηπτικά φάρμακα. Κάτι πρακτικά πολύ δύσκολο, αν αναλογιστεί κανείς τον τεράστιο αριθμό ζώων που είναι ελευθέρας βοσκής στους ορεινούς όγκους της Κρήτης.

Ενα πρόβλημα, το οποίο φέτος αναμένεται εντονότερο από ποτέ, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της υπερβολικής ζέστης από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
«Τα κοπάδια μας πλήττονται από τη ζέστη τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται πολύ την περίοδο του καλοκαιριού. Χτυπάει κυρίως τα αρσενικά ζώα, αφήνοντας τα αβγά του στα γεννητικά όργανα ή στα πληγωμένα κέρατα τους, τα οποία εκκολάπτονται, διεισδύουν μέσα στο σώμα και οδηγούν στο θάνατο του ζώου» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ηρακλείου Κώστας Καράτζης.
Ξενόφερτο
Οι κτηνοτρόφοι θεωρούν ότι το έντομο αυτό είναι ξενόφερτο και μάλιστα εισήχθη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.
«Η μύγα αυτή είναι σίγουρα εισαγόμενη από άλλη χώρα. Δεν μπορεί να εξηγηθεί ότι εντελώς ξαφνικά άρχισαν τα κρούσματα. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μας» επισημαίνει ο κ. Καράτζης. Μια άποψη με την οποία συμφωνεί και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Λασιθίου, Γιάννης Μπρόκος, ο οποίος συμπληρώνει λέγοντας ότι υπάρχει η άποψη ότι η μύγα αυτή ήρθε και μεταλλάχθηκε στην Κρήτη.
Τεράστιες απώλειες
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα κοπάδια τους να μειώνονται με δραματικό ρυθμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Νομού Λασιθίου, όπου από τα 200.000 με 300.000 αμνοερίφια του νομού πεθαίνει το 10% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 20.000 με 30.000 αρνιά, με το ποσοστό για φέτος να υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερο και σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει και το 100% !
Ενα σενάριο εφιαλτικό, αν επαληθευτεί, έχοντας ήδη σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες Υπηρεσίες και τις τοπικές Αρχές.
«Δυστυχώς, επειδή δεν είχαμε χειμώνα, φαίνεται από τώρα ότι τα κρούσματα θα είναι πολύ περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια. Αν στο παρελθόν κάθε βοσκός έχανε 10-15 πρόβατα, φέτος αναμένεται να χάσει τα δεκαπλάσια ή και παραπάνω. Δείχνει ότι θα λάβει διαστάσεις επιδημίας, ειδικά στα αρσενικά ζώα και πολλοί παραγωγοί βρίσκονται ήδη σε απόγνωση» αναφέρει, μιλώντας στην «Τ», ο κ. Μπρόκος, ο οποίος δηλώνει ότι φέτος οι κτηνοτρόφοι δεν θα προλαβαίνουν να μετρούν νεκρά ζώα.
«Το πρόβλημα μεταφέρθηκε  από τη Δυτική Κρήτη και στους υπόλοιπους νομούς. Η μύγα αυτή μολύνει το ζώο είτε από τα γεννητικά όργανα, είτε από κάποια πληγή στο σώμα του, είτε ακόμη από το αφτί που έχουμε τρυπήσει για να βάλουμε τα ενώτια. Μέχρι σήμερα, η μόνη σωτηρία είναι η έγκαιρη επέμβαση του κτηνοτρόφου με αντισηπτικά φάρμακα ή αντιπαρασιτικά. Όμως, όταν μιλάμε για χιλιάδες πρόβατα ελευθέρας βοσκής, κάτι τέτοιο είναι πρακτικά δύσκολο, γιατί δεν επιτηρούνται καθημερινά, με αποτέλεσμα ο κτηνοτρόφος να μην μπορεί να το εντοπίσει έγκαιρα και να παρέμβει. Οταν το αντιλαμβάνεται ο βοσκός, πλέον είναι πολύ αργά, για να σωθεί το ζώο» καταλήγει ο κ. Μπρόκος.
www.tolmi.gr