25/4/10

Hμερολόγιο τροφίμων: η νέα μόδα

Η διατήρηση ενός φωτογραφικού ημερολογίου τροφίμων αποτελεί φαινόμενο που γνωρίζει άνθιση σε ολόκληρο τον κόσμο. "Πες μου τι τρως και θα σου πω τι είσαι" είχε πει το 1825, ο Γάλλος φιλόσοφος και γαστρονόμος Jean Anthelme Brillat-Savarin. Σήμερα, οι άνθρωποι παρουσιάζουν στον κόσμο τι τρώνε φωτογραφίζοντας κάθε γεύμα τους και αποκαλύπτοντας έτσι ένα κομμάτι του εαυτού τους.
Στον ιστοχώρο Flickr ο αριθμός των "κολλημένων" με την ανάρτηση των φωτογραφιών των γευμάτων τους αυξάνεται δραματικά και έχει αγγίζει τα έξι εκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια.

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο ενεργές ομάδες στο Flickr, με το όνομα "έφαγα αυτό" περιλαμβάνει περισσότερες από 300.000 φωτογραφίες 19.000 μελών. Θα ήταν περισσότερα τα μέλη αλλά υπάρχει ο περιορισμός να αναρτούν 50 φωτογραφίες μηνιαίως. Ανάλογα φαινόμενα μπορούμε να συναντήσουμε μεταξύ άλλων σε Facebook και MySpace.

Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που κρατούν ημερολόγια με φωτογραφίες από τα τρόφιμα που τρώνε και στη συνέχεια αυτά τα ανεβάζουν στο ιντερνέτ δεν εκπλήσσει τους ψυχολόγους καθώς το φαγητό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο από την αρχή της ύπαρξής του.
Οι φανατικοί της νέας συνήθειας επισημαίνουν πως αντίθετα από μια φωτογραφία ενός τοπίου ή ενός φίλου, μια φωτογραφία ενός γεύματος υπενθυμίζει κάτι που μυρίζουμε, που αγγίζουμε, που γευόμαστε...
malakistan.blogspot.com