23/5/10

Το στρες μπορεί να κάνει και καλό


Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το στρες μπορεί να κάνει καλό στην υγείας σας; Κι όμως, επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι κάποιες μορφές στρες μπορεί να αποδειχθούν και θετικές.
Επί χρόνια, ερευνητές του Ohio State University διεξήγαγαν δεκάδες έρευνες οι οποίες κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι το στρες είναι επώδυνο για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ετσι, όταν βρήκαν ότι κάποια μορφή στρες δρα στην αντίθετη κατεύθυνση έμειναν μάλλον έκπληκτοι.

Όπως φαίνεται, αυτό το είδος του στρες που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα, το οποίο εμπλούτισε την κυτταρική μνήμη ενός εμβολίου για τη γρίπη, αύξησε την ικανότητα να ανταπεξέλθει ο οργανισμός σε πιθανή έκθεση στον ιό. Με άλλα λόγια, ο αγχωμένος οργανισμός αναγνώριζε τον ιό εύκολα και τον καταπολεμούσε καλύτερα. Οι ειδικοί βέβαια τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν περεταίρω έρευνες επάνω στο θέμα, καθώς οι αντιδράσεις αυτές έχουν διαγνωστεί σε πειραματόζωα.
Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το λίγο στρες, σαν αυτό που αισθανόμαστε για παράδειγμα όταν πάμε να μιλήσουμε δημόσια, μπορεί επίσης να αποδειχθεί καλό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι δρ Suzanne Segerstrom και Dr Gregory Miller μελέτησαν 300 έρευνες σχετικά με το στρες, που αφορούσαν 19.000 ανθρώπους. Οι καταστάσεις που προκαλούσαν άγχος και διαρκούσαν λίγο φαίνεται να προκαλούν την πρωτόγονη «αντίδραση μάχης ή φυγής», όπως την ονομάζουν οι ψυχολόγοι. Πρόκειται για μια αντίδραση που χρονολογείται στην εποχή ακόμα που ο άνθρωπος απειλούνταν από τα αρπακτικά. Η αντίδραση αυτή όμως ωφελεί το άτομο, τονώνοντας το αμυντικό του σύστημα.
Το μακροπρόθεσμο άγχος βέβαια είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. «Ολοι χρειαζόμαστε λίγη πίεση σε αυτή τη ζωή» σχολιάζει ο Phillip Hodson, καθηγητής του British Association for Counselling and Psychotherapy. «Το στρες υπάρχει για να είσαι βέβαιος πως κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς σε μια κατάσταση, είτε αυτή αφορά το να ξεφύγεις από τα δόντια μιας τίγρης, είτε πρέπει να αντιμετωπίσεις μια συνέντευξη για δουλειά».
«Παν μέτρον άριστον» έλεγαν οι αρχαίοι και στο στρες αυτό φαίνεται να είναι το κλειδί για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Το στρες σε μικρές δόσεις μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο, αν καταφέρουμε να το ελέγξουμε και να μην μας κατατροπώσει.

www.moodhackers.com