30/5/10

XANTMΠΟΛ - ΑΕΚ για τα επεισόδια: «Ήταν λάθος»


Η ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στην Λαμία και με την οποία υπογραμμίζει ότι είχε εκφράσει τις ανησυχίες για το γεγονός ότι θα γινόταν ο αγώνας με τον ΠΑΟΚ σε ένα τόσο μικρό γήπεδο, όπως αυτό της Λαμίας.
Παράλληλα ρίχνει ευθύνες στην αστυνομία, αλλά και στον πρώην πρόεδρο της ΟΧΕ, Στέλιο Αγγελούδη, για το γεγονός ότι επιλέχτηκε η Λαμία για τη διεξαγωγή του Final - 4 του Κυπέλλου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση:


"Δυστυχώς για ακόμα μία φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία μαύρη σελίδα για τον ελληνικό αθλητισμό. Από την πρώτη στιγμή έχουμε τοποθετηθεί δημόσια εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για την ομαλή διεξαγωγή του Final 4 στην πόλη της Λαμίας.

Με επιστολή μας, που εστάλη προς την Ομοσπονδία Χειροσφαίρησης και κοινοποιήθηκε στους αρμόδιους φορείς στις 25/02 και πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η επιλογή της Λαμίας, δηλώναμε ότι η ταυτόχρονη παρουσία οπαδών της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ απαιτούσαν την διεξαγωγή της διοργάνωσης σε ένα μεγαλύτερο γήπεδο (όπως το Ο.Α.Κ.Α) με την συνδρομή της Αστυνομικής διεύθυνσης της πρωτεύουσας, η οποία έχει πολύ μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες διοργανώσεις και σαφώς ασύγκριτα μεγαλύτερη από την Αστυνομική Αρχή μιας μικρότερης Πόλης, όπως η Λαμία.

Παρά ταύτα οι προβληματισμοί μας αγνοήθηκαν και δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν. Διαπιστώθηκε η παντελής έλλειψη σχεδίου από τις Αστυνομικές αρχές από την πρώτη στιγμή.

Παρά το γεγονός ότι οπαδοί των δύο ομάδων προσερχόταν στην πόλη από την Παρασκευή το βράδυ δεν υπήρχε καμία αστυνομική δύναμη στο κέντρο της πόλης. Ούτε το αυτονόητο ότι θα έπρεπε για τις δύο αυτές μέρες να υπάρχει αστυνομική δύναμη έξω από τους συνδέσμους των δύο ομάδων δεν τηρήθηκε.

Σήμερα το πρωί και μετά τα πρωινά έκτροπα κατά του συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ, τα οποία πυροδότησαν την ατμόσφαιρα, κληθήκαμε σε έκτακτη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας και ενώ προσήλθαμε ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κυριαζόπουλος απουσίαζε αφήνοντας τους υπεύθυνους των ομάδων και της Ομοσπονδίας στο δρόμο επί μία ώρα να αναρωτιούνται για την διεξαγωγή ή μη του Final 4, χωρις καμία επίσημη ενημέρωση.

Εύλογα μας γεννιούνται πλήθος ερωτημάτων για το αν η πολιτεία αδυνατεί να προλάβει και να πατάξει θέματα βίας ή αν απλά αδιαφορεί. Επειδή η αδιαφορία θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμα και ύποπτη θέλουμε να ελπίζουμε ότι μιλάμε απλά για ανικανότητα.

Γιατί η αστυνομική διεύθυνση ανέλαβε την ευθύνη να γίνει η διοργάνωση, τί σχεδιασμό έκανε και ποιά είναι τα μέτρα που είχε λάβει; Γιατί ο Δήμος Λαμίας δεν εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την διεξαγωγή της διοργάνωσης πριν 3 μήνες και το έκανε σήμερα το πρωϊ;

Γιατί τα 5 πούλμαν των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ δεν σταμάτησαν σε χώρο εκτός πόλης όπως γίνεται πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά περιφερόταν όλη την ημέρα μέσα στην πόλη της Λαμίας; Ήταν και αυτό μέρος του σχεδιασμού της Αστυνομικής Διεύθυνσης; Ποίες είναι οι ισορροπίες που ήθελε να κρατήσει ο πρώην πρόεδρος της ΟΧΕ κ. Αγγελούδης εμμένοντας στην απόφασή του για να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση στη Λαμία, βάζοντας τα θέματα ασφάλειας σε δεύτερη μοίρα;

Σεβεται κανένας τον ιδρώτα των αθλητών που προετοιμαζόταν τόσο καιρό για αυτή τη διοργάνωση; Μετά το σημερινό φιάσκο θα έχει κανένας την ευθιξία να παραιτηθεί, ή θα κρυφτούν όλοι πίσω από τους κακούς οπαδούς; Υπάρχει λόγος να ασχολούμαστε ακόμα με τον Ελληνικό Αθλητισμό; Ελπίζουμε κάποτε να πάρουμε απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και ελπίζουμε να μην μιλάμε για ακόμα μία φορά σε ώτα μή ακουόντων".


www.sportnet.gr