28/6/10

«Το πλοίο του μέλλοντος»

Το πλοίο Solar Sailor, ναυπηγικό κατόρθωμα μιας αυστραλιανής εταιρίας, έκανε το παρθενικό του ταξίδι, αποπλέοντας από το λιμάνι Σάι Κουνγκ, του Χονγκ Κονγκ.
Το πλοίο αυτό θεωρείται το μέλλον της ναυσιπλοΐας, διότι καταναλώνει τα λιγότερα δυνατά καύσιμα, αφού κινείται κυρίως με ηλιακή ενέργεια.

Είναι το πρώτο ηλιακό-υβριδικό πλοίο, στο οποίο έχει εφαρμοστεί η εμπειρία από τα υβριδικά αυτοκίνητα. Το πλοίο διαθέτει μία σειρά μπαταριών, που φορτίζονται με ηλιακή ενέργεια, από ηλιακούς συλλέκτες. Η ενέργεια αυτή είναι ικανή να κινήσει το μήκους 24 μέτρων Solar Sailor. Όταν πέσουν οι μπαταρίες ενεργοποιείται αυτόματα η πετρελαιομηχανή που διαθέτει.
Έτσι το πλοίο κινείται με οικονομία καυσίμων που ξεπερνά το 50% σε σχέση με ένα συμβατικό Ferry Boat. Το Solar Sailor διαθέτει πάντως και πανιά, τα οποία υψώνονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το μετατρέπουν σε ιστιοπλοϊκό, ενώ έχει δυνατότητα μεταφοράς 100 επιβατών
Το πλοίο εξυπηρετεί μία γραμμή που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με ένα γραφικό νησάκι, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις για λάτρεις του γκολφ και μάλιστα για επισκέπτες με υψηλό εισόδημα।
ΑΝΤ1