28/7/10

Απαγόρευσαν τις ταυρομαχίες στην Καταλονία.

Την απαγόρευση των ταυρομαχιών διά νόμου αποφάσισε σήμερα η Καταλονία, η οποία κατέστη η πρώτη περιοχή της Ισπανίας που βάζει τέλος στο παραδοσιακό αγώνισμα της χώρας.Με νόμο που ψηφίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, αποφασίστηκε ότι σε 17 μήνες από σήμερα δεν θα επιτρέπεται η διεξαγωγή ταυρομαχιών εντός των διοικητικών ορίων της Καταλονίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απόφαση ayt;h αποτελεί την αρχή του τέλους για τις ταυρομαχίες σε πολλές περιοχές της Ισπανίας.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της περιοχής διεξήχθη έπειτα από υποβολή αίτησης που υπέγραψαν 180 χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι ταυρομαχίες είναι βάρβαρες και ξεπερασμένες και ότι η πλειονότητα του κοινού που τις παρακολουθεί είναι ξένοι τουρίστες.

Οι ταυρομαχίες θα σταματήσουν οριστικά από το 2012, οπότε θα κλείσει η τελευταία αρένα στη Βαρκελώνη, η θρυλική La Monumental.

Στην Καταλονία δραστηριοποιείται ενεργά μια ένωση για τα δικαιώματα των ζώων, στην οποία μετέχουν πολιτικοί που μάχονται κατά των ταυρομαχιών. Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Humane Society International, κάθε χρόνο θανατώνονται 250 χιλιάδες ταύροι κατά τη διάρκεια ταυρομαχιών. Τα ζώα τρυπιούνται με ξίφη πολλές φορές και βιώνουν αργό και βασανιστικό θάνατο μπροστά στο κοινό.

Οι ρίζες των ταυρομαχιών ανάγονται στην Ισπανία του 711 μ.Χ. Το αγώνισμα είναι δημοφιλές στην Πορτογαλία και στη νότια Γαλλία, ενώ ταυρομαχίες λαμβάνουν χώρα στην Κολομβία, τη Βενεζουέλα, το Περού, το Μεξικό και τον Ισημερινό. Σε ορισμένες χώρες η θανάτωση ταύρου στην αρένα είναι παράνομη.