16/10/10

Φοβούνται «ντου» από Έλληνες αναρχικούς!

Μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Ρώμης διοργανώνει το Σάββατο το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, το οποίο αντιτίθεται στην προσπάθεια της Fiat να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να προχωρήσει στην υπογραφή ξεχωριστών συμφωνιών στην κάθε παραγωγική μονάδα.


Εν όψει της διαδήλωσης ωστόσο...
ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανότητες διείσδυσης στην πορεία βίαιων ομάδων, προερχόμενων από το εξωτερικό. 


«Η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών θα κατέβει στους δρόμους ειρηνικά, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος, κάποιες ομάδες να αποκοπούν από την πορεία και να αρχίσουν να σπάνε βιτρίνες» δήλωσε ο Μαρόνι σε εκπομπή της Rαi.


Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η εφημερίδα «Il Messaggero», σε άρθρο της με τίτλο «Η ιταλική αντιτρομοκρατική φοβάται μαζική μετάβαση από τα Εξάρχεια των Αθηνών», τονίζει ότι «ο μεγαλύτερος συναγερμός, για τη σαββατιάτικη διαδήλωση, αφορά στον κίνδυνο παρείσφρησης Ελλήνων αναρχικών, αλλά και Γάλλων, Βάσκων, Γερμανών, ακόμη και Σέρβων». 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η κινητοποίηση του συνδικάτου Fiom-Cgil, καταφέρνει να απορροφήσει άμεσα τη δυσφορία που παρατηρείται στο εξωτερικό».


«Οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να αποτρέψουν, ή τουλάχιστον, να ελέγξουν, τη μαζική άφιξη ομάδων διαδηλωτών, που μπορεί να προκαλέσουν ταραχές στη διαδήλωση και να αποφύγουν τυχόν υποτίμηση του κινδύνου, όπως συνέβη στη Γένοβα το 2001, με τη διάσκεψη G8 και στο στάδιο της ίδιας πόλης, την περασμένη Τρίτη» υπογραμμίζει ο ιταλός δημοσιογράφος Μάσιμο Μαρτινέλι.


Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της Fiom, Μαουρίτσιο Λαντίνι, τόνισε ότι «δεν προκύπτει να υπάρχει κανένας κίνδυνος επεισοδίων αλλά, σε κάθε περίπτωση, η τήρηση της δημόσιας τάξης συνεχίζει να είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών».


Από την Κεντροαριστερά, τόσο ο πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο, της «Ιταλίας των Αξιών», όσο και ο πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, του «Δημοκρατικού Κόμματος», προσθέτουν ότι «δεν πρέπει να καλλιεργηθεί ένταση και, αν υπάρχουν απόρρητες πληροφορίες, να αξιοποιηθούν και να υιοθετηθούν όλα τα δέοντα, σχετικά μέτρα»