13/1/11

Τι χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με το ενιαίο μισθολόγιο


Μεγάλες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα στο δημόσιο φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης για το επόμενο τρίμηνο.
Συγκεκριμένα το αμέσως προσεχές διάστημα θα έχουμε:
*Μεγάλο ψαλίδι στα ακριβά επιδόματα
*Ο μισθός των νεοεισερχομένων θα εξισωθεί με τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα, ενώ θα υπάρξει και ανατροπή της αναλογίας μισθού επιδομάτων.
*Εξίσωση των αποδοχών υπαλλήλων με ίδια προσόντα
*Σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα
*Ανατροπή της αναλογίας μισθών και επιδομάτων που σήμερα είναι 60-40
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, οι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 15%.Στόχος είναι από το νοικοκύρεμα του δημοσίου να εξοικονομηθούν 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2013.
Τι θα γίνει με τα επιδόματα
Όσον αφορά τα επιδόματα, μεγάλο μέρος τους θα περικοπούν, ώστε οι βασικές αποδοχές των υπαλλήλων να αντιστοιχούν στο 80% του μισθού και μόνο το 20% να αφορά καταβολή επιδομάτων.
Αυτά είναι τα επιδόματα έγκαιρης προσέλευσης, μεταφοράς φακέλου, ηλεκτρονικού υπολογιστή, αντιστάθμισης διαχειριστικών λαθών κ.α.Επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Έθνος" αναμένεται να καταργηθούν διάφορα κλαδικά και ειδικά επιδόματα που χορηγούνται μέσω κρυφών λογαριασμών.
Θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και το επίδομα θέσης που θα δίνεται με τη μορφή επιβράβευσης της παραγωγικότητας.Ήδη, οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με την ΑΔΕΔΥ να διεκδικεί τα 1.300 ευρώ ως βασικό μισθού για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους και να προειδοποιεί με μπαράζ κινητοποιήσεων