4/3/11

H Interpol ζήτησε τη σύλληψη του Καντάφι

 
Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Καντάφι και τους 15 στενούς συνεργάτες του, εξέδωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο SKY NEWS η Interpol.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στα πλαίσια των κυρώσεων που επιβάλλει η Διεθνής Κοινότητα.
Την ίδια ώρα εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Λιβύη με τις μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και δυνάμεων του Καντάφι να έχουν λάβει πλέον άγριες διαστάσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αντίπαλοι του Καντάφι προχωρούν προς τα δυτικά ενώ προετοιμάζονται και για μία νέα επίθεση του τακτικού στρατού.

"Το σχέδιο είναι να προχωρήσουμε λίγο λίγο προς την κατεύθυνσή τους για να τους αναγκάσουμε να υποχωρήσουν. Δεν θέλουμε να τους πολεμήσουμε, θέλουμε να τους πιέσουμε ψυχολογικά... Όμως αν χρειαστεί να σκοτώσουμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, θα το κάνουμε", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Μπασίρ Αμπντελκάντερ.

Στα ανατολικά, την ίδια ώρα ο λοχαγός Σουάιμπ αλ-Ακάκι, που έχει συνταχθεί με τους αντικαθεστωτικούς, εξέφρασε την ανησυχία του για τις επερχόμενες μάχες. "Θα γίνει σφαγή αν πάνε εκεί", επεσήμανε προσθέτοντας ότι εκατοντάδες εθελοντές κατευθύνονται προς αυτή την πόλη.
Από την πλευρά του, για "νίκη ή θάνατο" έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Άμπντελ Τζαλίλ, ο οποίος κάλεσε τους υποστηρικτές του "να μην σταματήσουν, μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα". "Η Λιβύη είναι ελεύθερη και ο Καντάφι πρέπει να φύγει" προσέθεσε.

Πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών στην Τρίπολη, μάχες στην Αλ Ζαουίγια

Την Παρασκευή στην Τρίπολη, δυνάμεις ασφαλείας, πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις συμπλοκές, ενώ απαγόρευσαν την πρόσβαση στο σημείο.


Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Αλ Ζαουίγια, 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος επιτέθηκαν και βομβάρδισαν την πόλη με πυρά πυροβολικού σε μία προσπάθεια να την ανακαταλάβουν. Συγκρούσεις σημειώθηκαν ακόμη στη Χάσρα, δυτικά της Ζαουίγια.

Σύγχυση για τον αριθμό των νεκρών στην πόλη με μάρτυρες να αναφέρουν ότι είναι περισσότεροι από 15, ενδεχομένως και πάνω από 30 ή 40, ενώ δεκάδες είναι και οι τραυματίες. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, λένε αυτόπτες, που εκφράζουν φόβο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

Ο αρχηγός των ανταρτών στην Αλ Ζαουίγια, συνταγματάρχης που εγκατέλειψε τις τάξεις του στρατού, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών και αντικαταστάθηκε, ανέφεραν οι εξεγερμένοι.



Πάντως η κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η πόλη έχει ανακαταληφθεί από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με αντάρτη, οι αντικαθεστωτικοί έριξαν ρουκέτες και πυραύλους σε στρατιωτική βάση στο Ρας Λανούφ, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις και ακούγονται ισχυρές εκρήξεις.  Αργά το βράδυ οι εξεγερμένοι κατάφεραν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι από το Ρας Λανούφ και έχουν καταλάβει το λιμάνι, δήλωσαν δύο από αυτούς μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπήρξε και ρίψη ρουκετών.

Παράλληλα, ο ίδιος ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μούσταφα Αμπντελ Τζαλίλ, έκανε λόγο για «νίκη ή θάνατο» και κάλεσε τους υποστηρικτές του «να μην σταματήσουν μέχρι να απελευθερώσουν ολόκληρη τη χώρα».