30/4/11

Οι παγίδες με τις αποδείξεις


Οδηγίες για τις αποδείξεις που πρέπει να συνυποβάλλονται με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έδωσε το υπουργείο οικονομικών.


Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου, στις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις, αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο.

Αν οι δηλώσεις ταχυδρομηθούν ή κατατεθούν στην εφορία, οι αποδείξεις τις συνοδεύουν σε ξεχωριστό φάκελο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου έλεγχοι θα γίνονται κάθε μήνα σε συγκεκριμένο δείγμα, το οποίο θα καθορίζεται με κριτήρια: το εισόδημα που δηλώνεται, το συνολικό ύψος των αποδείξεων που προσκομίζονται και τα ποσά των επιστρεφόμενων φόρων.

Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν στις μεγάλες επιστροφές φόρων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καταμέτρηση και στο άθροισμα των ποσών που συγκέντρωσαν πέρυσι μέσω αποδείξεων από εμπορικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και υπηρεσίες, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστου απρόοπτου και οι δηλώσεις τους κριθούν ως «ανακριβείς».

Όπως αναφέρει το «Έθνος» οι αποδείξεις δαπανών υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος ΔΟΥ ή αποστέλλονται ταχυδρομικά σε αυτήν.

Στον φάκελο θα πρέπει να αναγράφονται:

-Το ονοματεπώνυμο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του υπόχρεου.
-Ο αριθμός των αποδείξεων.
-Το συνολικό ποσό των αποδείξεων.

Για να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις και να αναγνωριστούν οι σχετικές δαπάνες για την κάλυψη του αφορολογήτου, απαιτείται πάνω στο χαρτί της κάθε απόδειξης να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης και ο ΑΦΜ, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δεν συνυποβάλλονται αποδείξεις.

Ομως, όπως σημειώνει το υπουργείο, οι αποδείξεις φυλάσσονται από τους φορολογουμένους μαζί με τα λοιπά δικαιολογητικά, για να προσκομιστούν στη ΔΟΥ όταν ζητηθούν.

Για τους ελέγχους που θα διεξαχθούν, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων, θα επιλέγεται μηνιαίως δείγμα ελέγχου, με σχετική οδηγία που θα δοθεί και θα διενεργηθεί οπωσδήποτε δειγματοληπτικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη των αποδείξεων και η ακριβής δήλωσή τους.

«Αυτονόητο είναι ότι θα ληφθεί υπόψη στο δείγμα η αναλογία εισοδήματος και προσκομιζόμενων αποδείξεων, καθώς και τα ποσά επιστρεφομένων φόρων», προστίθεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Ποιες δαπάνες γίνονται δεκτές

Για να «κερδίσουν» οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο χρησιμοποιούνται όλες οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.

Δηλαδή οι πάσης φύσης δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται επίσης και:

- Τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις, όπως αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier και πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών.

- Οι δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων (εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης)
μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου, εφόσον βέβαια η δαπάνη αυτή δεν εμπίπτει στις αντικειμενικές δαπάνες του άρθρου 17 του ΚΦΕ (π.χ. γονική παροχή ή δωρεά).

Μείωση φόρου από τις επιπλέον αποδείξεις

Εκπτωση φόρου ίση με το 10% της διαφοράς μεταξύ του ποσού των απαιτούμενων για το αφορολόγητο δαπανών και του ποσού των δηλούμενων δαπανών μπορούν να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι.

Βέβαια, μπορούν να προσκομίσουν αποδείξεις το ανώτερο έως 15.000 ευρώ το άτομο ή 30.000 ευρώ για οικογένεια.

Συγκεκριμένα, για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτούνται αποδείξεις δαπανών.

Για ατομικό εισόδημα από 6.000 έως 12.000 ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος.

Για φορολογούμενους με εισόδημα από 12.000 ευρώ και άνω, η αξία των αποδείξεων που πρέπει να προσκομιστούν υπολογίζεται με 10% στο τμήμα του εισοδήματος μέχρι τις 12.000 και με 30% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.

Ποιες δαπάνες δεν λαμβάνονται υπόψη από την εφορία

Προ εκπλήξεως θα βρεθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα υποβάλουν στην εφορία αποδείξεις για σειρά δαπανών οι οποίες δεν μετρούν για τη δημιουργία του αφορολόγητου ορίου.

Δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Πηγή: real.gr