24/5/11

Ρέιντ Χόφμαν: Ο νέος "Μίδας του Ιντερνετ"

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ό,τι πιάνουν, γίνεται χρυσός.

Ενας από αυτούς είναι ο Ρέιντ Χόφμαν, ο οποίος δικαίως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ο «Μίδας του Ιντερνετ».

Ο 43χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας είδε μία ακόμα επενδυτική του κίνηση να απογειώνεται πριν από μερικές μέρες, όταν...
η διαδικτυακή εταιρεία LinkedIn πέτυχε τη δημόσια εγγραφή της, κάνοντάς τον πλουσιότερο κατά 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ούτε ο ίδιος περίμενε ότι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για επαγγελματίες και εταιρείες, την οποία ίδρυσε το 2003, θα έφτανε να γίνει το κυριότερο εργαλείο του κυβερνοχώρου που χρησιμοποιούν όσοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν τον επαγγελματικό τους κύκλο ή να αναζητήσουν εργασία.


Σήμερα το LinkedIn μετράει πάνω από ένα δισεκατομμύριο μέλη σε περισσότερες από διακόσιες χώρες, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, «προστίθεται ένα νέο μέλος κάθε δευτερόλεπτο».

Ο Ρέιντ Χόφμαν γεννήθηκε στο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της πόλης, με το όραμα να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα.

«Σύντομα όμως συνειδητοποίησα ότι οι ακαδημαϊκοί γράφουν βιβλία που τα διαβάζουν 50-60 άτομα. Εγώ ήθελα να κάνω πάταγο!» έχει δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο στράφηκε τελικά στις επιχειρήσεις.

Η πρώτη εταιρεία που ίδρυσε ήταν η SocialNet.com, μία on-line υπηρεσία γνωριμιών, ενώ σύντομα βρέθηκε ανάμεσα στην επιτροπή που ίδρυσε το γνωστό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών PayPal.

Οταν αυτό εξαγοράστηκε από τον ιστότοπο δημοπρασιών eBay, το 2002, ο Χόφμαν αναδείχτηκε ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει σε περισσότερες από ογδόντα ανερχόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Facebook (στις αρχές ίδρυσής του).