26/5/11

Τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας

Ο Σέρβος πρόεδρος επιβεβαίωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ότι ο άνδρας που συνελήφθη νωρίτερα σήμερα είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, ενώ πολιτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Σερβία ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Τάντιτς, έχουν ήδη ξεκινήσει διεργασίες ώστε να εκδοθεί ο Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου της Χάγης, ενώ η σύλληψή του κλείνει ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Σερβίας, φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στην εθνική συμφιλίωση.
Επιπλέον πρόσθεσε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα για την είσοδο της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ράτκο Μλάντιτς που εξαφανίστηκε μετά την σύλληψη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το 2001, συνελήφθη στο χωριό Λαζάρεβ, κοντά στην πόλη Ζρένιανιν, 120 χλμ. περίπου από το Βελιγράδι, τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο προϊστάμενος εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών για Εγκλήματα Πολέμου Σεργκέι Μπράμερτζ, είχε κατηγορήσει το σερβικό κράτος ότι δεν κάνει αρκετά ώστε να συλληφθεί ο Μλάντιτς, "όταν η σύλληψη του είναι η μεγαλύτερη υποχρέωση της Σερβίας".
Νωρίτερα σήμερα ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, ανέφεραν ότι το άτομο που συνέλαβαν οι αρχές με την ονομασία  Μίλοραντ Κόμαντιτς, είναι ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς.
Το πρωί, η σερβική αστυνομία είχε αναφέρει πως συνέλαβε άτομο, του οποίου τα σωματικά χαρακτηριστικά συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον Μλάντιτς, είδηση που αναμετέδωσε τόσο ο ραδιοφωνικός σταθμός B92 όσο και η κρατική τηλεόραση.
Η σύλληψη έγινε μετά από πληροφορία που έφτασε ανώνυμα στις αρχές, ενώ το άτομο που συνελήφθη έχει ήδη υποβληθεί σε εξετάσεις DNA προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητα του.
"Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι πράγματι ο Μλάντιτς" αυτός που συνελήφθη στη Σερβία, "όμως περιμένουμε την επιβεβαίωση", δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής για θέματα που συνδέονται με τη διεύρυνση της ΕΕ, Νατάσα Μπάτλερ. "Αν αυτό συμβαίνει, θα θεωρούσαμε ότι η Σερβία κατάλαβε τη σημασία που έχει η πλήρη συνεργασία" με τη διεθνή Δικαιοσύνη "και αποφάσισε ότι θέλει συγκεκριμένα να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή οδό", πρόσθεσε.
Ο Ράτκο Μλάντιτς, στρατιωτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του πολέμου, ήταν διοικητής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων κατά τον πόλεμο του 1992-95. Απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για γενοκτονία, ως υπεύθυνου για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα 8.000 μουσουλμάνων ανδρών, καθώς και για την πολιορκία του Σαράγεβο που διήρκεσε 43 μήνες. Είχε μάλιστα επονομαστεί "χασάπης των Βαλκανίων".
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η σύλληψη ήταν υποχρέωση που ανέλαβε η Σερβία προς τους διεθνείς οργανισμούς.
Η πρόεδρος της σερβικής Βουλής Σλάβιτσα Τζούκιτς-Ντεγιάνοβιτς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούγκ» ότι η σύλληψη του Μλάντιτς δείχνει ότι η Σερβία σέβεται την έννομη τάξη και τηρεί τους νόμους της, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που αφορούν τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Από τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία, άμεση ήταν η αντίδραση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός του οποίου Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, συνεχάρη τον πρόεδρο της Σερβίας.

Επίσης, ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, υπογράμμισε ότι η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς καθιστά τη Σερβία ελεύθερη.
Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα. Η πρόεδρος του συλλόγου "Μητέρες της Σρεμπρένιτσα" Μουνίρα Σούμπασιτς, δήλωσε ότι οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνονται δικαιωμένοι, παρότι άργησε η σύλληψη.
Η σύλληψη του Μλάντιτς ανοίγει την πόρτα της ΕΕ στη Σερβία
Τα συγχαρητήριά του στη σερβική κυβέρνηση για τη σύλληψη του καταζητούμενου Μλάντιτς, απηύθυνε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, Δημήτρης Δρούτσας. «Πρόκειται για μια είδηση που γεμίζει ικανοποίηση όλους εκείνους που πιστεύουν και υποστηρίζουν την ανάγκη να κλείσουν οι πληγές της ιστορίας, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να επέλθει η συμφιλίωση των λαών της περιοχής», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη Σερβία και για τη διεθνή Δικαιοσύνη. Αναμένουμε ο Ράτκο Μλάντιτς να μεταφερθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, χωρίς καθυστέρηση. Η πλήρης συνεργασία με το ΔΠΔ παραμένει ουσιώδης στο δρόμο της Σερβίας προς την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία σήμερα πραγματοποιεί προγραμματισμένη επίσκεψη στο Βελιγράδι.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς ως σημαντικό βήμα τόσο για την ίδια τη Σερβία, όσο και για την Ευρώπη. «Η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για την ΕΕ, τους γείτονες της Σερβίας, αλλά πάνω απ’ όλα για το κράτος δικαίου στην ίδια τη Σερβία. Οι οικογένειες των αμέτρητων θυμάτων αξίζουν δικαιοσύνη», τονίζεται στο ανακοινωθέν του.

"Οι ΗΠΑ υποδέχθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση την ανακοίνωση από τη σερβική κυβέρνηση της σύλληψης του Ράτκο Μλάντιτς", δήλωσε ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι σήμερα είναι "μια ιστορική ημέρα για τη διεθνή Δικαιοσύνη". Ο Μπαν Κι Μουν ευχαρίστησε "για τις προσπάθειές τους" την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε τη σύλληψη που έκαναν οι σερβικές αρχές χαρακτηρίζοντάς την "θαρραλέα" ενέργεια που φέρνει τη Σερβία εγγύτερα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. "Είναι πολύ καλά νέα και είναι μια πολύ θαρραλέα απόφαση εκ μέρους του Σέρβου προέδρου", τόνισε ο Σαρκοζί.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μλάντιτς εξέλιξη η οποία θα συμβάλλει στην «περαιτέρω πρόοδο της Σερβίας στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανέφερε ότι η σύλληψη του Μλάντιτς κλείνει ένα «πολύ άσχημο κεφάλαιο» για τη Σερβία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γίρζι Μπούζεκ χαιρέτισε επίσης τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς: «Η σύλληψή του αποδεικνύει τις προσπάθειες της Σερβίας και τη συνεργασία της με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)», δήλωσε.
Με τη σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς η Σερβία "εκπλήρωσε μία από τις διεθνείς της υποχρεώσεις", δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτζ.

Το ΝΑΤΟ χαιρέτισε επίσης τη σύλληψη του Μλάντιτς, μέσω του γενικού γραμματέα του Άντερς Φο Ράσμουσεν. "Δεκαέξι χρόνια μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου, η σύλληψή του προσφέρει εν τέλει τη δυνατότητα να αποδοθεί δικαιοσύνη", δήλωσε.
Οι προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ είναι τώρα καλύτερες από ποτέ, μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς, δήλωσε παράλληλα ο Σουηδός ΥΠΕΞ Καρλ Μπιλτ.

Πιο συγκρατημένος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ φάνηκε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στις δηλώσεις του: «Θα πρέπει να κοιτάξουμε το σύνολο των δεδομένων που διέπουν κάθε μία ένταξη. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο, δε σημαίνει όμως πως αυτομάτως η σύλληψη τούτη σημαίνει εισδοχή. Δεν είναι έτσι που λειτουργούμε». Η Ολλανδία ήταν μία από τις χώρες που είχαν προβάλλει εντονότερα την απαίτηση να πιέσει η ΕΕ ώστε να συλληφθεί πρώτα ο Μλάντιτς ως απαράβατη προϋπόθεση για να ενταχθεί η Σερβία στους 27.
Την άποψη ότι με τη σύλληψη του Μλάντιτς η Σερβία ήρε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την ένταξή της στην ΕΕ εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.
Σύμφωνα με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ, η σύλληψη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων θα συμβάλλει στη συμφιλίωση μεταξύ των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Η πρωθυπουργός της Κροατίας, Γιάντρανκα Κόσορ, χαιρέτισε με σημερινές της δηλώσεις τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, λέγοντας πως πρόκειται για "καλά νέα για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και για τη σταθερότητα και τη βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή". Ο πρόεδρος της χώρας Ίβο Γιοσίποβιτς δήλωσε: "Η σημερινή σύλληψη είναι μεγάλης σημασίας για τις σχέσεις στην περιοχή, ειδικά για τις σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και τις σχέσεις της Σερβίας με όλες τις χώρες της περιοχής εν γένει, καθώς και για τις σχέσεις της Σερβίας με την Κροατία".













http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=278843