27/5/11

Ζητούν από τους G-8 να μην «πνίξουν» το internet

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις του πλανήτη να μην «πνίξουν» το διαδίκτυο επιβάλλοντας υπερβολικές ρυθμίσεις στη λειτουργία του απεύθυνε ο ιδρυτής του facebook, Μαρκ Ζούκενμπεργκ και ο επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιτ.
Οι δηλώσεις τους έγιναν στο πλαίσιο της διεθνούς σύσκεψης e-G8 στο Παρίσι.
Όπως ανέφερε ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ, δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να επιλέξουν ποιες πλευρές του διαδικτύου θα ελέγξουν και ποιες όχι. Ο ιδρυτής του facebook, έφερε ως παράδειγμα τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα κοινωνικά δίκτυο (όπως το facebook και το twitter) στην πρόσφατη «αραβική άνοιξη» αλλά και το γεγονός ότι κατηγορούνται πως διευκολύνουν την διάχυση και την συλλογή προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο. 

Όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Google, Έρικ Σμιτ, η τεχνολογία κινείται πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις και τόνισε ότι για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να νομοθετούν πριν καταλάβουν τις συνέπειες. 
 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Λόρενς Λέσινγκ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων στο internet, ο οποίος κάλεσε τις δημοκρατικές κυβερνήσεις να διαφυλάξουν το δημόσιο αγαθό του internet και να μην το «φορτώσουν» με πολλές ρυθμίσεις.