28/6/11

Κοινωφελής εργασία για 1.370 ανέργους στη Μαγνησία

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την πρόσκληση υποβολής προτάσεων από τους τοπικούς φορείς στις πέντε εναπομείνασες Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας. Μέσω αυτού του προγράμματος επιχειρείται η σταδιακή ένταξη σε δράσης απασχόλησης 55.000 ανέργων σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλία 5.300 άτομα θα ξεφορτωθούν έστω και για λίγους μήνες το φάντασμα της ανεργίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, θα λάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του προϋπολογισμού για την υλοποίηση του προγράμματος, με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται σε 17.390.625 ευρώ. Οι ωφελούμενοι είναι συνολικά 5.300 άτομα και κατανέμονται ως εξής: στη Λάρισα 1.700, στη Μαγνησία 1.370, στα Τρίκαλα 1.170 και στην Καρδίτσα 1.060. Τι είναι όμως το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» και σε ποιους απευθύνεται;

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Σύμφωνα, λοιπόν με την κ. Καραλαριώτου το πρόγραμμα αποτελεί μία θεσμική καινοτομία η οποία κινητοποιεί τοπικούς φορείς και εξασφαλίζει την απασχόληση σε ανέργους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα προάγει και την κοινωνική προσφορά.

Η πρόσληψη γίνεται από το Φορέα Απασχόλησης. Οι ωφελούμενοι τοποθετούνται στις θέσεις εργασίας από τους συμπράττοντες φορείς που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους φορείς απασχόλησης. Δικαιούχοι φορείς απασχόλησης είναι σε πρώτη φάση Τοπικοί Φορείς Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (π.χ. Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρίες Αστικού Δικαίου, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Ινστιτούτο ΓΣΕΒΕΕ, Επαγγελματικές Ενώσεις, κ.λπ.), μέχρι και την ίδρυση Εθνικού Φορέα Απασχόλησης με τη συμμετοχή Κοινωνικών Εταίρων. Συμπράττοντες φορείς είναι οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού (Δήμοι - Περιφέρειες) και τα νομικά τους πρόσωπα, κάθε είδους νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που αναπτύσσει νομίμως δραστηριότητες με σκοπό την υλοποίηση δράσεων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Η διαδικασία ξεκινά με την υποβολή των προτάσεων, οι οποίες μπορούν να αφορούν έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων ή/και αθλητικών υποδομών, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών, δημιουργική απασχόληση παιδιών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμEΑ, παιδική φροντίδα, κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών και έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Στο πλαίσιο αυτό η αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ετοιμάζει μια πολύ καλή πρόταση με κύριες κατευθύνσεις στους εξής τομείς: περιβάλλον-ενέργεια-τουρισμός-πολιτισμός-υγεία και καταναλωτές.
Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η κ. Καραλαριώτου θεωρεί ότι το πρόγραμμα έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της ανεργίας, εν τούτοις η διάρκεια του προγράμματος την απασχολεί. «Ο κάθε ωφελούμενος του προγράμματος δεν μπορεί να απασχοληθεί περισσότερο από 5 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ωφελούμενος δεν θα προλαβαίνει να ενσωματωθεί στο αντικείμενο εργασίας και θα φεύγει. Αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα και στις υπηρεσίες που θα απασχοληθούν. Ίσως έπρεπε να έχει γίνει μια καλύτερη αξιολόγηση ώστε να δίνεται περισσότερος χρόνος και στους ανέργους αλλά και στις υπηρεσίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Καραλαριώτου.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αποψιλώσεις παράνομων πινακίδων καθαρισμός και αισθητική αποκατάσταση προσόψεων δημόσιων και δημοτικών κτηρίων, καθαρισμός στύλων και πινακίδων οδοσήμανσης από διαφημιστικά υλικά, καθαρισμός και συντήρηση στάσεων λεωφορείων, αποψίλωση αυθαίρετων κατασκευών σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους, συντήρηση κοινόχρηστων χώρων προσφυγικών πολυκατοικιών, επισκευή και συντήρηση δικτύων προσφυγικών πολυκατοικιών, συντήρηση ραμπών για προσβασιμότητα ΑμεΑ, συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, συντήρηση κήπων και αλσών, μικρά έργα προσβασιμότητας στα δημόσια κτίρια, δημιουργία ηχοπετασμάτων και φυτικών ηχοπετασμάτων απορρόφησης του οδικού θορύβου σε σχολεία που γειτνιάζουν με οδικούς άξονες, συντήρηση οδών και ζωνών πυροπροστασίας σε περιαστικά δάση, συντήρηση και φύλαξη παιδικών χαρών, συντήρηση αύλειων χώρων σχολείων και παιδικών σταθμών, συντήρηση πεζοδρομίων, φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων, συνοδεία ατόμων με δυσκολίες κινητικότητας, απασχόληση σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, απασχόληση σε κέντρα στήριξης παράδοσης και πολιτιστικής δημιουργίας είναι μόνο μερικές από τις δράσεις στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν οι ωφελούμενοι.

OΡΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Όσοι απασχοληθούν με το εν λόγω πρόγραμμα θα τους καταβάλλεται επίδομα ύψους 625 ευρώ μηνιαίως και θα υπάρχει και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Η υποβολή των προτάσεων θα γίνει μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιουλίου ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ
Άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ με προτεραιότητα σε μακροχρόνια ανέργους, βραχυχρόνια ανέργους που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν δύο έτη, υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί, κ.ο.κ.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργους έως 30 ετών που αναζητούν εργασία.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Εάν πρόκειται για Σωματείο, Σύλλογο, Ίδρυμα, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία δίνεται η δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων είτε ως φορέας απασχόλησης, είτε ως συμπράττων φορέας. Εάν γίνει φορέας απασχόλησης - δικαιούχος του έργου, τότε συνεργάζεται με τους συμπράττοντες φορείς για την υποβολή συγκεκριμένης πρότασης που θα περιλαμβάνει δράσεις και τον αριθμό ανέργων που απαιτούνται. Πιο συγκεκριμένα, ο συμπράττων φορέας θα πρέπει να έχει ή να αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια, να υποβάλλεις πρόταση προς τη Διαχειριστική Αρχή που έχει προκηρύξει το έργο και εφόσον αξιολογηθεί θετικά και αναλάβει το έργο, θα πρέπει να ενημερώσει αναφορικά με την πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω Τύπου ώστε οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα αναφορικά. Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι συμπράττων φορέας, θα πρέπει να αναζητήσει το φορέα απασχόλησης για να ενταχθεί στο πρόγραμμα υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας. Επίσης, εάν ο ενδιαφερόμενος είναι ΟΤΑ ή επιχείρηση ΟΤΑ μπορεί να είναι μόνο συμπράττων φορέας.