26/6/11

ΤΑ ''ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ'' ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

  Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει αποβεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους χιλιάδες υποψήφιους στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
Οι ιδιαιτερότητες φέτος είναι πολλές, αλλά κυριότερες είναι η ηλεκτρονική για πρώτη φορά υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου και τα νέα μέτρα που ισχύουν για τις ειδικές κατηγορίες που δικαιούνταν μετεγγραφή (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, με αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κ.ά.).
Πολλοί υποψήφιοι αλλά και οι καθηγητές τους, που τους βοηθούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να παρατείνει πέραν της 28ης Ιουνίου τη λήξη της ημερομηνίας κατάθεσης των μηχανογραφικών, ωστόσο μέχρι στιγμής το υπουργείο δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα.

Οι υποψήφιοι επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουν βασικά στοιχεία που επηρεάζουν τις επιλογές τους, όπως είναι ο αριθμός εισακτέων στις σχολές αστυνομίας και εμπορικού ναυτικού. Συγχρόνως δεν έχουν εκδοθεί τα βαθμολογικά στοιχεία στις ξένες γλώσσες, όπου ορισμένοι διορθωτές κάνουν αποχή.

Οι καθηγητές σημειώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που δίδεται τόσο μικρό χρονικό διάστημα στους υποψήφιους να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους, και γι αυτό θεωρούν απαραίτητη την παράταση.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό, επιλέγοντας σχολές με βάση τις επιθυμίες τους και όχι κάνοντας υπολογισμούς σε σχέση με τις περσινές βάσεις, καθώς έτσι κινδυνεύουν να βρεθούν να σπουδάζουν σε μια σχολή που δεν θα τους ενδιαφέρει.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα φέτος ίσως το αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες.

Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει το νέο σύστημα με το οποίο ουσιαστικά καταργούνται οι μετεγγραφές. Πολλές ευεργετικές διατάξεις που υπήρχαν στο παρελθόν και τους έδιναν το «εισιτήριο» ακόμη και για σχολές με πολύ πιο υψηλή βάση από τα μόρια που είχαν συγκεντρώσει καταργήθηκαν και έτσι οι περισσότεροι θα σπουδάσουν εκεί όπου θα επιτύχουν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ