27/7/11

Το φράγμα του μεγαλύτερου ποταμού της Κορινθίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2014

Τα πρώτα του βήματα κάνει από την προηγούμενη εβδομάδα ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην ιστορία της Πελοποννήσου. Οι μπουλντόζες έχουν ήδη πάρει θέση στην κοιλάδα του Ασωπού Κορινθίας, εκεί όπου σε τρία χρόνια θα ορθώνεται ένα φράγμα σε ύψος... ουρανοξύστη, δημιουργώντας ένα υδάτινο καταφύγιο το οποίο πρόκειται να αλλάξει οριστικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής! 


Το φράγμα του μεγαλύτερου ποταμού της Κορινθίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2014, με σκοπό να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, η οποία εδώ και δεκαετίες είναι όμηρος της ξηρασίας και της μείωσης των βροχοπτώσεων. Παρ’ όλα αυτά, μόλις το μεγαλεπήβολο έργο ολοκληρωθεί, η περιοχή θα έχει αποκομίσει δύο ακόμα σημαντικά οφέλη. Εκτός από την άρδευση των καλλιεργειών, οι επιτελείς της περιφέρειας Πελοποννήσου εξετάζουν να διοχετεύσουν το νερό της τεχνητής λίμνης που θα σχηματιστεί στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Κορινθίας. Περιοχές όπως το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο βλέπουν τον πληθυσμό τους να πολλαπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι, το υπάρχον σύστημα υδροδότησης όμως αδυνατεί να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για νερό.

Το πραγματικό κέρδος από το έργο, ωστόσο, δεν θα είναι άλλο από την ίδια την τεχνητή λίμνη. Με τη συγκράτηση των υδάτων του Ασωπού, η περιοχή θα αποκτήσει ένα καινούργιο γεωγραφικό σημείο αναφοράς, μια λίμνη, η επιφάνεια της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει σε έκταση τα 1.000 στρέμματα! Αν και τεχνητός, ο επιφανειακός υδάτινος όγκος πρόκειται να δέσει αρμονικά με το φυσικό ημιπεδινό τοπίο της περιοχής. Όραμα των τοπικών αρχών είναι η εξέλιξη της τεχνητής λίμνης σε ταξιδιωτικό προορισμό, όπως δηλαδή έχει γίνει στην Καρδίτσα με τη λίμνη Πλαστήρα.

Η αγροτική παραγωγή

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 5 εκατ. ευρώ αφορούν αποζημιώσεις για εκποίηση ιδιόκτητων κτημάτων. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος του Ασωπού εντυπωσιάζουν. Το μήκος του θα φτάνει τα 425 μέτρα, θα υψώνεται 70 μέτρα από το έδαφος, ενώ το πλάτος του θα φτάνει τα 10 μέτρα. Για να κατασκευαστεί απαιτούνται 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αδρανών υλικών, ενώ η λίμνη θα έχει μέγιστη χωρητικότητα 29 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

«Ο πρωταρχικός σκοπός του έργου είναι σαφώς η αγροτική παραγωγή. Το νερό που θα συσσωρευτεί θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση σχεδόν του συνόλου των καλλιεργειών της Κορινθίας. Μιλάμε για μια έκταση πάνω από 30.000 στρέμματα στα κεντρικά και ανατολικά του νομού», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Γιώργος Δέδες, τονίζοντας ότι το έργο είναι απόλυτα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη της περιοχής. «Η υλοποίηση του έργου έχει τεράστιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφού θα μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων (αμπέλια, βερίκοκα, εσπεριδοειδή, ελιές, οπωροκηπευτικά κ.λπ.) και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα παραγωγής τους. Οι αναπτυξιακές προοπτικές, όμως, δεν περιορίζονται στον τομέα της γεωργίας».

Στο αναπτυξιακό στόχαστρο του φράγματος του Ασωπού βρίσκεται ο τομέας του τουρισμού. Οι όμορφες ακτές της παραλιακής Κορινθίας αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για Πελοποννήσιους και Αθηναίους, ωστόσο αντιμετωπίζουν το αναπτυξιακό «ταβάνι» της έλλειψης υποδομών, μεταξύ των οποίων και ένα επαρκές σύστημα υδροδότησης. Με το νερό της τεχνητής λίμνης το πρόβλημα αυτό μπορεί να τεθεί οριστικά στο παρελθόν, ωστόσο η τελική απόφαση για την υδροδότηση του παραλιακού μετώπου δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Οικοτουρισμός

Ανεξάρτητα με τη μεταφορά ύδατος στην παραθαλάσσια Κορινθία, η τεχνητή λίμνη θα αποτελέσει, ούτως ή άλλως, επίκεντρο για την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. «Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Με επίκεντρο το φράγμα του Ασωπού και τη δημιουργία των παράπλευρων υποδομών, μπορεί το φράγμα να μετεξελιχθεί σε μια περιοχή τουριστικά αντίστοιχη με τη λίμνη Πλαστήρα, που θα απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η δράση ήπιου φυσιολατρικού και αθλητικού τουρισμού (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, ναυταθλητισμός κ.λπ)», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης.