23/12/11

Μελομακάρονα συνταγή

Τα μελομακάρονα είναι ένα ελληνικό χριστουγεννιάτικο γλυκό. Υπάρχουν διάφορες συνταγές που αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Το foodzine.gr σας προτείνει μία εύκολη και γρήγορη συνταγή για τα Χριστούγεννα του 2009. Καλές γιορτές σε όλους σας!
Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο
1 κούπα ηλιέλαιο
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
½ κούπα κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 κιλό αλεύρι
Υλικά για το σιρόπι
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 φέτα λεμόνι
Εκτέλεση

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και τη σόδα την οποία έχουμε προσθέσει στο χύμο πορτοκάλι και ανακατεύουμε με ενα σίρμα. Προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε  το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και δημιουργούμε γραμμώσεις στην επιφανειά τους με τη βοήθεια του ξύστη. Ψήνουμε στους 180 C σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά.
Για το σιρόπι
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζαχαρή , το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και τη φέτα λεμόνι. Τη βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βρασεί  για 3- 5 λεπτά
Αφού κρυώσουν τα μελομακάρονα τα ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι για 1 λεπτό περίπου και τα βγάζουμε  από το σιρόπι  για να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι. Σε μια πιατέλα  βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι, τοποθετούμε μια σειρά μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε με μέλι και καρύδια.
- Μικρά μυστικά
. Δεν ζυμώνουμε τα μελομακάρονα πολύ ώρα για να μην σφίξουν.
. Για να μην υγρασιαστούν τα διατηρούμε σε κάποιο σκεύος.

Μελομακάρονα με σοκολάτα

Στα υλικά προσθέστε 500 γρ σοκολάτα κουβερτούρα. Οταν βγάλετε τα μελομακάρονα απο το φούρνο, λιώστε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Περιλούστε τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα και αφήστε τα να κρυώσουν.

Επειδή βάζω αρκετή σοκολάτα, τα αφήνω λιγότερη ώρα στο σιρόπι (τα βουτάω λιγα δεπτερόλεπτα και τα βγάζω) αλλιώς ειναι πολύ γλυκά .

foodzine.gr