19/12/11

Πέθανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας

Απεβίωσε σε ηλικία 69 ετών ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

Φορώντας μαύρα και συναισθηματικά φορτισμένη, η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης ανακοίνωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε το Σάββατο από «φυσική και πνευματική υπερκόπωση». Λίγο αργότερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ υπέστη έμφραγμα.

O Κιμ Γιονγκ-Ιλ ανέλαβε την ηγεσία της χώρας το 1994, μετά το θάνατο του πατέρα του. Διάδοχός του θεωρείται ο νεότερος γιός του, Κιμ Γιονγκ-Ουν. Μάλιστα το πρακτορείο KCNA τον αποκάλεσε ως «μέγα διάδοχο».

Σύμφωνα με το KCNA, η κηδεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα γίνει στην Πιονγκιάνγκ στις 28 Δεκεμβρίου. Από τις 17 έως τις 29 Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί στη χώρα περίοδος πένθους.

N. Κορέα: Εκκληση για ηρεμία
Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν κανονικά την καθημερινότητά τους, όπως δήλωσε αξιωματούχος του γραφείου του ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που διεξήχθη λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Εκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε και η ιαπωνική κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να είναι σε ετοιμότητα για κάθε απρόβλεπτη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών ζητημάτων ή ζητημάτων που σχετίζονται με τα σύνορα.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν ελήφθη κάποια απόφαση σχετικά με την αύξηση του επιπέδου συναγερμού του στρατού, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί σε επόμενες συσκέψεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων ΗΠΑ - Ν.Κορέας
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Λι Μιουνγκ-μπακ, μετά την είδηση του θανάτου του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Λι Μιουνγκ-μπακ, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν γύρω στις 05:00 GMT και συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για τη διαχείριση της κατάστασης μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κιμ.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα έχει ενημερωθεί για την είδηση του θανάτου Κιμ Γιονγκ-Ιλ, καθώς και ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε στενή επαφή με συμμάχους στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ, υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ «στη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο, καθώς και στην ελευθερία και την ασφάλεια των συμμάχων» τους.




i-diadromi.com