25/12/11

Λευκά Χριστούγεννα λόγω χαλαζιού στη Μελβούρνη

Λευκά Χριστούγεννα έκανε σήμερα η Μελβούρνη, κάτι σπάνιο εν μέσω καλοκαιριού.
Όχι όμως λόγω χιονιού αλλά λόγω χαλαζοθύελλας.
Σε πολλές περιπτώσεις το χαλάζι είχε το μέγεθος λεμονιού και η πόλη ντύθηκε στα άσπρα.
Το μεσημέρι το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 30 βαθμούς και την ώρα που οι περισσότεροι τελείωναν το χριστουγεννιάτικο, υπαίθριο, λόγω καλοκαιριού, οικογενειακό τραπέζι τους, ξέσπασαν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τοπικοί ανεμοστρόβιλοι με θυελλώδεις ανέμους, πρωτοφανής χαλαζοθύελλα, νεροποντή, αστραπές και κεραυνοί.
Πάνω από 500 άνθρωποι κάλεσαν την αρμόδια υπηρεσία για βοήθεια.Η κακοκαιρία συνεχίζεται και η Μετεωρολογική καλεί το κοινό να μην οδηγεί, και στο σπίτι να είναι μακριά από τα παράθυρα γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα τζάμια από το χαλάζι.Πολλές περιοχές πλημμύρισαν, δέντρα και ηλεκτρικές στήλες ξεριζώθηκαν και αρκετές πτήσεις ακυρώθηκαν.
Το χαλάζι προξένησε πολλές ζημιές και σε χιλιάδες αυτοκίνητα.Αρκετοί ομογενείς λένε πως καταστράφηκαν τα αυτοκίνητά τους και ορισμένοι ότι υπέστησαν ζημιές τα σπίτια τους.
Δεδομένου ότι η κακοκαιρία συνεχίζεται δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ακόμα η έκταση των ζημιών.
Την ίδια στιγμή το Ντάργουϊν φαίνεται πως θα αποφύγει τον τροπικό κυκλώνα Γκραντ που πλήττει την Βόρεια Επικράτεια αλλά όχι και άλλες περιοχές της Βόρειας Αυστραλίας που αύριο αναμένεται να δεχθούν το κτύπημά του.Το 1974, ανήμερα των Χριστουγέννων, κυκλώνας ισοπέδωσε το Ντάργουϊν με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους πάνω από 72 άτομα.
Κατά τα άλλα, η Αυστραλία έκανε Χριστούγεννα «παραδοσιακά» με θερμοκρασίες από 25 έως 40 βαθμούς.Σε αρκετές περιοχής οι κάτοικοι πέρασαν την ημέρα στη θάλασσα.
Οι ομογενείς πάντως, στην πλειοψηφία τους, εκκλησιάστηκαν το πρωί και στη συνέχεια κάθισαν οικογενειακά στο γιορτινό τραπέζι.
Φέτος οι περισσότεροι Έλληνες φρόντισαν να προτιμήσουν ελληνικά προϊόντα για νε εκδηλώσουν και με αυτό τον τρόπο την συμπαράστασή τους στη οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα.