26/2/12

Τον τελευταίο καιρό βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερες πανεπιστημιακές έρευνες με θέμα του Facebook, κάτι που συνιστά de facto απόδειξη ότι η διάσημη υπηρεσία του Mark Zuckerberg είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ψηφιακής πραγματικότητας.

Πολλοί χρήστες της υπηρεσίας φοβούνται ότι οι όχι και τόσο σεμνές φωτογραφίες τους θα εμφανιστούν σε ανθρώπους που δεν πρέπει, κάνοντας κάποιου είδους ζημιά. Όπως φαίνεται, ο φόβος αυτός είναι κάθε άλλο παρά παράλογος. Έρευνα που θα δημοσιευτεί προσεχώς 
στην Journal of Applied Social Psychology αποκαλύπτει ότι το προφίλ ενός ανθρώπου στο Facebook είναι σε θέση να προβλέψει σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή του στον επαγγελματικό στίβο.


Οι ερευνητές ανέλυσαν 274 προφίλ φοιτητών που παράλληλα εργάζονταν σε κάποια επιχείρηση. Με βάση αυτά που έβλεπαν σε κάθε προφίλ, προσπαθούσαν να μαντέψουν πόσο αξιόπιστος είναι ο εκάστοτε άνθρωπος και κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει ως μέλος μιας ομάδας. Έξι μήνες μετά, οι ερευνητές μίλησαν με 70 περίπου από τους εργοδότες των υποκειμένων και διαπίστωσαν ότι οι προβλέψεις μέσω Facebook ήταν εκπληκτικά ακριβείς.


Βέβαια, το Facebook δε μπορεί να υποκαταστήσει τις «παραδοσιακές» μεθόδους προσέλκυσης, επιλογής κι αξιολόγησης προσωπικού, καθώς υπάρχει μια σειρά νομικών ζητημάτων που σχετίζονται με το προσωπικό απόρρητο.


Να υπενθυμίσουμε, τέλος, ο μόνος υπεύθυνος για τις όποιες διαρροές πληροφοριών στην αχανή κοινότητα του Facebook είναι ο ίδιος ο χρήστης. Αν διατηρεί τις φωτογραφίες του σε κοινή θέα, τότε δε μπορεί να διαμαρτύρεται για καταπάτηση των ατομικών του ελευθεριών.