30/3/12

"Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης το 2013"


Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα που είχαν φύγει στο εξωτερικό λόγω της κρίσης, δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην «Frankfurter Allgemeinen Zeitung» της Τετάρτης. Αρκετοί Έλληνες φοβήθηκαν τον κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών και…


– ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο – έβγαλαν μέρος ή και ολόκληρες τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό.


Η υπουργός Ανάπτυξης εκτιμά ότι το 2013 θα μπορούσαν να υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης.
Εκτιμά επίσης ότι στις προσεχείς εκλογές θα επικρατήσουν οι δυνάμεις που επικροτούν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Αν γίνει διαφορετικά – προσθέτει η κ. Διαμαντοπούλου – θα αποτελέσει καταστροφή για τη χώρα.


Ο υπουργός εντοπίζει τρεις βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση. Θα πρέπει να κηρύξει πόλεμο κατά της γραφειοκρατίας, να μειώσει τη διαφθορά και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας. Βλέπει επίσης αρκετές περιοχές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας και μεταξύ αυτών η γεωργία, η εξόρυξη πρώτων υλών, η προώθηση του τουρισμού και το μέλλον στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης. Για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές η χώρα ελπίζει σε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπληρώνει η κ. Διαμαντοπούλου. «Σε αυτόν τον τομέα, πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η χώρα με 16 δισεκατομμύρια ευρώ».


Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε «μύθο» τις απόψεις πως η Ελλάδα δε δέχεται βοήθεια απ’ έξω στις προσπάθειες μεταρρύθμισης της διοικητικής δομής.




Απαντώντας στη γερμανική πρόταση για εγκαθίδρυση ευρωπαίου ελεγχτή των μέτρων στην Ελλάδα είπε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, αν κάποιος παρέχει τεχνική υποστήριξη ή αν εγκαθιδρύει επίτροπο σε μία χώρα. Τα τελευταίο, είναι θέμα κυριαρχίας και εθνικής υπερηφάνειας.