3/4/12

Πνίγεται στο αίμα η Συρία - 10.108 νεκροί

Σε συνολικά 10.108 ανέρχονται οι νεκροί στη Συρία από τις 15 Μαρτίου του 2011 που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρουΜπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, "10.108 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 7.306 πολίτες, 2.248 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και 554 στρατιώτες που λιποτάκτησαν από τον τακτικό συριακό στρατό", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 9.000.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ),Γιάκομπ Κέλενμπεργκερ, έφτασε στη χώρα για συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με την βοήθεια και την πρόσβαση στους κρατούμενους, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Οργάνωση. "Θα θέσω το ζήτημα της πρόσβασης σε όλους τους τόπους κράτησης.

Η επίσκεψη σε ανθρώπους που έχουν τεθεί υπό κράτηση παραμένει προτεραιότητα για μας", δήλωσε ο Κέλενμπεργκερ.

"Θα συζητήσω επίσης πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας μας για μια καθημερινή δίωρη παύση των εχθροπραξιών. Μια καθημερινή παύση των εχθροπραξιών είναι απαραίτητη προκειμένου να μεταφερθούν οι τραυματίες και να παραδοθεί η βοήθεια", σημείωσε.
    Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του επικεφαλής της ΔΕΕΣ στη Συρία από τον Ιούνιο του 2011.

Παράλληλα εκπρόσωπος του ρωσικού ναυτικού ανακοίνωσε ότι ένα αντιτορπιλικό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας πραγματοποιεί αποστολή στη Μεσόγειο. Άλλες πηγές διευκρίνισαν ότι προβλέπεται ενδιάμεση στάση του σε συριακό λιμάνι.

"Το αντιτορπιλικό Smetlivy υπό τη διοίκηση του πλοιάρχου Βίκτορ Σκόκοφ αναχώρησε από τη Σεβαστούπολη το περασμένο Σαββατοκύριακο και κατευθύνεται προς τα Στενά. Το πλήρωμα θα πραγματοποιήσει αποστολές στη Μεσόγειο", δήλωσε στο πρακτορείο Ίντερφαξ ο πλοίαρχος Βιάτσεσλαβ Τρουχάτσεφ, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Μια στρατιωτική-διπλωματική πηγή διευκρίνισε ωστόσο στο πρακτορείο ειδήσεων Ρία Νόβαστι ότι το πλοίο αυτό θα πραγματοποιήσει στάση στην Ταρσό της Συρίας, τη μόνη ναυτική βάση που διαθέτει η Ρωσία στη Μεσόγειο.

"Προβλέπεται ενδιάμεση στάση στο συριακό λιμάνι στην Ταρσό", σημείωσε η πηγή αυτή.

"Αυτή θα είναι μια ενδιάμεση στάση εντελώς για τεχνικούς λόγους, την οποία κάνουν σχεδόν όλα τα πλοία του ρωσικού στρατιωτικού στόλου που πραγματοποιούν αποστολές στη Μεσόγειο", πρόσθεσε εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, τον οποίο επικαλείται το Ίντερφαξ.





Πηγη:nooz.gr