28/4/12

Ολάντ: Δεν θα δεχτώ μαζικές απολύσεις εργαζομένων

Κύμα απολύσεων αναμένει μετά τις εκλογές ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής θα αντιδράσει απέναντι στα σχέδια των εταιρειών να προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Ο 57χρονος υποψήφιος αναμένεται - σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις - να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου, επικρατώντας του σημερινού προέδρου Νικολά Σαρκοζί κυρίως εξαιτίας της αποτυχίας του συντηρητικού ηγέτη να τηρήσει την δέσμευσή του και να μειώσει το σταθερά υψηλό ποσοστό της ανεργίας στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Σαρκοζί, ο οποίος οδεύει προς το να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και πάνω από 30 χρόνια, που θα ηττηθεί στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί, δέχτηκε νέο πλήγμα την Πέμπτη όταν το ποσοστό της ανεργίας έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Σεπτέμβριο του 1999. Η ανεργία στη Γαλλία δεν έχει πέσει κάτω από το 7% τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Ολάντ είπε ότι τα συνδικάτα ήδη προειδοποιούν ότι οι εταιρείες προετοιμάζονται για σειρά απολύσεων μετά το τέλος της προεδρικής εκστρατείας, στη διάρκεια της οποίας ο Σαρκοζί έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγει το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών.

«Τα συνδικάτα το γνωρίζουν αυτό. Αναμένονται αποφάσεις που έχουν ήδη αναβληθεί. Δεν θα είναι η νίκη μας που θα πυροδοτήσει τα σχέδια για απολύσεις μετά την 6η Μαΐου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Ο Ολάντ προειδοποίησε τους επιχειρηματίες ότι δεν θα μείνει αμέτοχος απέναντι στα σχέδιά τους.

«Πρέπει να πούμε σε αυτές τις εταιρείες ότι δεν θα το δεχτούμε αυτό χωρίς να αντιδράσουμε», είπε στην εφημερίδα.

Μεγάλες γαλλικές εταιρείες που επιδιώκουν τη μείωση του προσωπικού τους υποχρεούνται διά νόμου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο με τα συνδικάτα και την κυβέρνηση, το οποίο συχνά περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση ή την μετακίνηση ορισμένων υπαλλήλων. Αν αυτό το σχέδιο δεν εγκριθεί από τις αρχές, οι υπάλληλοι μπορούν να καταφύγουν σε εργατικό δικαστήριο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Ο Ολάντ έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά του να φορολογήσει το εισόδημα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ στο 75% και να αυξήσει τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά τις τράπεζες. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα, θα προχωρήσει με το σχέδιό του για μια μικρή αύξηση του κατώτερου μισθού στη Γαλλία, ενός από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

«Το μέγεθος της αύξησης θα πρέπει να είναι μικρό δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, ειδικά για πολλές μικρές επιχειρήσεις», είπε ο Ολάντ.

«Η πραγματική υποχρέωση της Αριστεράς δεν είναι να πείσει τους απλούς ψηφοφόρους - εργαζόμενους, υπαλλήλους, κατοίκους της επαρχίας, ακόμη και τους νέους- ότι είναι χρήσιμο να μας ψηφίσουν»», είπε στην Le Parisien.

«Ως υποψήφιος και ως πρόεδρος απευθύνομαι στους ψηφοφόρους εκείνους που αισθάνονται ότι έχουν πληγεί, που έχουν υποφέρει πολύ εξαιτίας της κρίσης».

Ο Ολάντ προειδοποίησε ότι ο Σαρκοζί θα ήταν ελεύθερος να επιβάλει ακόμη αυστηρότερα μέτρα λιτότητας, εννοώντας υψηλότερους φόρους στους καταναλωτές, αν κέρδιζε στις 6 Μαΐου γιατί δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή του ύστερα από μια δεύτερη θητεία.

Με τους τόνους της εκστρατείας να σκληραίνουν τις τελευταίες μέρες, καθώς αμφότεροι οι Σαρκοζί και Ολάντ επιδιώκουν να προσελκύσουν τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους, ο σοσιαλιστής υποψήφιος είπε ότι αναμένει πως το ντιμπέιτ με τον Σαρκοζί την Τετάρτη θα είναι σκληρό.

«Κρίνοντας από τον τόνο και το περιεχόμενο της εκστρατείας, το ντιμπέιτ θα είναι σκληρό. Είμαι έτοιμος», είπε ο κ. Ολάντ.

Πηγή:ΤΑ ΝΕΑ