22/4/12

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτηρίζει «ναζιστικό κόμμα» τη Χρυσή Αυγή και υπεραμύνεται των κυβερνήσεων συνεργασίας

Πεπεισμένος ότι ο ΛΑΟΣ θα είναι στην επόμενη Βουλή εμφανίζεται ο πρόεδρός του κ. Γ. Καρατζαφέρης και εξαπολύει σκληρή επίθεση στη Χρυσή Αυγή, χαρακτηρίζοντάς τη ναζιστικό κόμμα, ενώ προειδοποιεί πως θα δοκιμαστεί ο κοινοβουλευτισμός αν βρεθεί στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα φοβάται τον θυμό και την οργή των πολιτών, υποστηρίζει ότι οι πολίτες πρέπει να ψηφίσουν όσους θέλουν την ανάταξη της χώρας και υπεραμύνεται εμμέσως των συμμαχικών κυβερνήσεων. Επίσης επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά – τον χαρακτηρίζει αποστάτη – για την επιλογή να τοποθετηθεί αρχικά στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο ο κ. Γ. Συμπιλίδης που τελικά αποσύρθηκε και προβλέπει ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντροδεξιά από το βράδυ των εκλογών.

Εχετε πει ότι «πάμε σε εκλογές βιαστικές και εκβιαστικές». Τι σημαίνει αυτό;
«Δεν είναι δυνατόν αυτή η "αρπα-κόλλα" που γίνεται. Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα προσπαθούμε να βρούμε υποψηφίους! Θα είσαι, δεν θα είσαι υποψήφιος κτλ. Γιατί έπρεπε να γίνει όλος αυτός ο πανικός;».

Αυτή η σύγχυση θα βοηθήσει ή περιπλέκει την κατάσταση;
«Περιπλέκει την κατάσταση. Και πολύ φοβούμαι ότι την Κυριακή το βράδυ θα είναι ακόμα πιο πολύ περιπλεγμένα τα πράγματα και θα χρειαστούν λογική και σωφροσύνη. Ο κόσμος έχει έναν θυμό. Είναι δικαιολογημένος. Αλλά, αν πάει στην κάλπη με θυμό, τότε θα είναι κακός σύμβουλος. Πρέπει να ψηφίσουν ανθρώπους οι οποίοι την επόμενη μέρα θα μπορούν να αναλάβουν την προσπάθεια ανάταξης της χώρας!».

Θεωρείτε ότι το βράδυ των εκλογών μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας;
«Ναι. Εκείνο το βράδυ το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο "τσαμπουκάς". Εκείνο το βράδυ θα χρειαστεί "μυαλό". Αρα ο κόσμος πρέπει να ψηφίσει ανθρώπους με μυαλό. Ας κάνει τις επιλογές του. Αλλά με μυαλό».

Σας φοβίζει η είσοδος των «άκρων» στη Βουλή;
«Εχουμε αρκετά "άκρα" μέσα. Μην τα πολλαπλασιάσουμε. Η κυρία Παπαρήγα κινείται στο "άκρο" της λογικής, πέρα από ιδεολογικές διαφορές. Ο κ. Τσίπρας είναι ένα άλλο "άκρο" της λογικής. Ο κ. Καμμένος είναι ένα ευκαιριακό "άκρο" λογικής, χωρίς την υποδομή που επιβάλλεται για να αντιμετωπίσει καταστάσεις. Και όπως ξέρετε, εάν δεν υπάρχουν στερεά θεμέλια, παρασύρονται όλα στην πρώτη καταιγίδα. Δεν μας χρειάζεται και η Χρυσή Αυγή. Ο ναζισμός δεν μπορεί να μπει στο Κοινοβούλιο!».

Είναι ναζιστικό κόμμα η Χρυσή Αυγή;
«Εάν μπείτε στο Internet, θα δείτε ότι τα περισσότερα εξώφυλλα του ιδεολογικού τους οργάνου είναι η σβάστικα, ο Χίτλερ, ο Γκέμπελς και τόσοι άλλοι».

Γιατί τόσο καιρό το πολιτικό σύστημα την είχε αφήσει στο απυρόβλητο;
«Κατ' αρχήν το πολιτικό σύστημα φοβάται. Δηλαδή πηγαίνεις σε έναν τηλεοπτικό σταθμό και σου λένε "Πρόσεξε! Πες ό,τι θέλεις αλλά δεν θα πεις τις λέξεις Χρυσή Αυγή. Γιατί μας ειδοποίησε ότι είναι εξήντα άτομα απέξω δικά τους και θα σπάσουν το κανάλι"... Οταν ξεκινάμε έτσι, πρέπει να σκεφτούμε τι φόβος θα υπάρχει στο Κοινοβούλιο αύριο. Θα δοκιμαστεί ο κοινοβουλευτισμός. Οταν αυτός ο νορβηγός δολοφόνος, ο Μπρέιβικ, που σκότωσε δεκάδες άτομα, διακηρύσσει ότι το αδελφό του κόμμα στην Ελλάδα είναι η Χρυσή Αυγή, αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να τα κατανοήσουν οι Ελληνες. Καταλαβαίνω τον θυμό τους. Ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο που ψήφισαν στις αναπληρωματικές εκλογές του 1992 τον Λεβέντη. Ψήφισαν έτσι γιατί τους είχαν σιχαθεί. Αλλά τώρα τα πράγματα δεν είναι έτσι».

Φοβάστε μια νέα Δημοκρατία της Βαϊμάρης στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών;
«Γιατί όχι το βράδυ των εκλογών; Πολύ φοβούμαι ότι το βράδυ των εκλογών μπορεί να έχουμε γεγονότα».

Πώς μπορεί να γίνει αυτό;
«Πιστεύω ότι θα θελήσουν να κάνουν την παρουσία τους πιο αισθητή».

Μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας;
«Με τρομάζει αυτό. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη από σήμερα».

Γι' αυτό χρειαζόμαστε σταθερές συμμαχικές κυβερνήσεις;
«Πάνω απ' όλα, χρειάζεται σοβαρότητα και μυαλό. Πρέπει να δούμε ποιοι μπορούν να μιλήσουν, με ποιους κανόνες και πώς θα προχωρήσει η χώρα».

Ποια θα ήταν η ιδανική λύση για εσάς την επόμενη μέρα;
«Θα αναγκαστούν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να ακολουθήσουν την πρόταση που τους έκανα στο Μέγαρο Μαξίμου».

Δηλαδή;
«Θα πάμε όλοι μαζί στην κυρία Μέρκελ. Ολοι μαζί. Και θα της πούμε "μέχρι εδώ και μη παρέκει". Αλλά όλοι μαζί!».

Σε μια τέτοια προσπάθεια να υποθέσω ότι θα είστε μέσα;
«Σε κάθε προσπάθεια υπέρ της χώρας θα είμαι μέσα. Σε κάθε προσπάθεια όμως μειώσεως του εισοδήματος των Ελλήνων και περαιτέρω ύφεσης θα είμαι κατά».

Αρα είστε βέβαιος για την είσοδο στη Βουλή...
«Προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάποιοι έναν αποκλεισμό και έναν εξοβελισμό. Επειδή όμως υπάρχει μια εμπειρία πραγμάτων, αυτό απομονώθηκε και όλες οι δημοσκοπήσεις τώρα μας δείχνουν σε μεγαλύτερα ποσοστά».

Προεκλογικό πυροτέχνημα η προφυλάκιση Τσοχατζόπουλου;
«Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό. Περίμεναν τη διάλυση της Βουλής για να κλείσουν τον Ακη μέσα. Επρεπε να έχει γίνει με ανοιχτή τη Βουλή. Εγώ θα έπαιρνα τον λόγο και θα έλεγα: "Γιατί μόνο ο Ακης και όχι η παρέα του ΚΥΣΕΑ που υπέγραψε τότε, και μάλιστα διά περιφοράς;».

Αρα θεωρείτε ότι υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία είναι στο απυρόβλητο;
«Ναι, είναι στο απυρόβλητο. Είναι η συμφωνία του ΠαΣοΚ και της ΝΔ. Κόρακας κοράκου δεν βγάζει μάτι... Δεν πειράζουμε κανέναν άλλον. Ο εισαγγελέας δεν ζήτησε μόνο έρευνα για τον Ακη. Εγώ παραπέμπω στο τι ζήτησε ο εισαγγελέας και να δούμε εάν ασχολείται κανένας άλλος».

Πώς φαντάζεστε την επόμενη μέρα των εκλογών;
«Οι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν πρόβλημα, έχοντας υπογράψει την περίφημη επιστολή στην κυρία Λαγκάρντ, που αναφέρει: "Οι αρχηγοί που υπογράφουν δεσμεύονται, όσο πολιτεύονται, να μην πάνε κόντρα στις απαιτήσεις του μνημονίου". Μόνοι τους έχουν δέσει τα χέρια τους πισθάγκωνα. Το ξέρουν. Αρα θα χρειαστεί να βρουν ανθρώπους οι οποίοι θα κάνουν τους χειρισμούς που αδυνατούν αυτοί».

Υπό αυτές τις συνθήκες, τροποποίηση, όπως λέει ο κ. Σαμαράς, μπορεί να γίνει;
«Δεν είμαι τόσο εύκολος όσο ο Σαμαράς. Χρειάζεται εντελώς άλλο πνεύμα. Και με βοηθάει η Ισπανία, και η Γαλλία και η Ιταλία και η Πορτογαλία. Απέτυχε το μοντέλο. Πάμε για άλλο τελείως μοντέλο με συζήτηση. Πάμε για άλλο. Οχι τις αντάρες κάποιων "ευκαιριακών" κομμάτων που φωνάζουν "δεν θα πληρώσω" και άλλα τέτοια διάφορα, όπως ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος κ.ά.».

Η επόμενη μέρα
«Ο Σαμαράς πρέπει να σκεφτεί το μέλλον»

Πρώτη φορά η κεντροδεξιά παράταξη πηγαίνει τόσο πολύ διασπασμένη στις εκλογές.
«Η πολιτική θέλει και ηθική. Οταν ο κ. Σαμαράς πολιτεύτηκε και επιβίωσε με αποστασία και σήμερα έρχεται και επιβεβαιώνει αυτή του την ηθική, με τον κ. Συμπιλίδη και ταυτοχρόνως παίρνει τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και την κυρία Αγάτσα, από τα άλλα κόμματα, έχει λογική συνεχούς αποστασίας. Ο αποστάτης λοιπόν δεν μπορεί να ενώσει. Τελικά η οργή του λαού πέταξε εκτός ψηφοδελτίων τον προδότη του 1993. Η αίσθηση όμως παραμένει η ίδια».

Θα καθόσασταν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σαμαρά μετά τις εκλογές σε μια λογική επανένωσης της παράταξης;
«Αυτό δεν είναι το πρώτο. Το πρώτο είναι να σώσουμε την Ελλάδα. Και μετά βλέπουμε όλα τα άλλα. Κατ' αρχάς, δεν ξέρει κανείς εάν θα είναι ο Αντώνης στην καρέκλα του. Γιατί με οποιοδήποτε ποσοστό κάτω του 30% - ακούω το θρόισμα, μου μιλάνε άνθρωποι από τη λεωφόρο Συγγρού - θα φύγουν "καραβιές" βουλευτών να πάνε στη Ραφήνα. Λοιπόν, αν έχει και τέτοια προβλήματα, τότε τι συζητάμε;».

Το θεωρείτε πιθανό αυτό;
«Δεν το θεωρώ απίθανο. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν είναι αυτό πρόβλημα για να το σκέφτομαι εγώ. Αυτός που πρέπει να το σκέφτεται είναι ο κ. Σαμαράς».


πηγη:ΤΟ ΒΗΜΑ