4/10/12

Παζάρι ΟΤΕ και συνδικαλιστών για την εθελουσία

Σε πλήρη εξέλιξη τελούν οι συζητήσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ - ΟΤΕ με αντικείμενο την επικείμενη εθελούσια έξοδο εκατοντάδων εργαζομένων, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των οποίων ωριμάζουν την επόμενη διετία.

Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η μεταφορά μεγάλου αριθμού υπαλλήλων σε διακριτή επιχειρησιακή μονάδα του οργανισμού, που θα έχει ως αντικείμενο δραστηριότητες έξω από την τηλεφωνία και το ίντερνετ, με στόχο να μικρύνει το κόστος παραγωγής υπηρεσιών φωνής και διαδικτύου, ούτως ώστε επηρεάσει επί το θετικότερο το κοστολογικό μοντέλο, που χρησιμοποιεί η ρυθμιστική αρχή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του ΟΤΕ επηρεάζει δυνητικά περί τους 2.000 εργαζομένους.


Περίπου 1.000 είναι αυτοί που συμπληρώνουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα εντός διετίας και είναι επιλέξιμοι για την εθελούσια έξοδο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να συναινέσουν. Έπειτα και από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Εργασίας, ο ΟΤΕ προσφέρεται να καλύψει το κόστος της αυτασφάλισης σε όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα εξόδου, οι οποίοι θα λάβουν τόσο το εφάπαξ που δικαιούνται, όσο και εννέα μισθούς.


Παράλληλα, στόχος του οργανισμού είναι να μεταφερθούν περίπου 1.000 εργαζόμενοι σε άλλο business unit του ομίλου, με στόχο να «ελαφρυνθεί» το κοστολογικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την έγκριση (ή μη) των «πακέτων» του ΟΤΕ.


Πρόκειται για μέτρο, το οποίο είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Μιχάλης Τσαμάζ ήδη από τον Ιανουάριο. Δεδομένου ότι η συλλογική σύμβαση εργασίας που υπεγράφη μεταξύ ΟΤΕ και ΟΜΕ-ΟΤΕ προβλέπει την προστασία των θέσεων εργασίας, στόχος του ΟΤΕ είναι οι εν λόγω υπάλληλοι, αρκετοί εκ των οποίων υποαπασχολούνται, να περάσουν σε νέες δραστηριότητες που θα φέρουν έσοδα στον οργανισμό.


Σύμφωνα με την ΟΜΕ-ΟΤΕ, δεν έχουν ακόμη εξειδικευθεί οι λεπτομέρειες των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, όμως τονίστηκε όμως σε σχετική συνάντηση τονίστηκε ότι πρόκειται για θέμα που πρέπει να «κλείσει» έως το τέλος του Οκτωβρίου. Πάντως, στελέχη του ΟΤΕ σημειώνουν ότι «οι προτάσεις της διοίκησης έχουν χαρακτήρα win - win».


 



πηγη:tovima