29/10/12

Μεγιστάνες που ζουν πίσω από της φυλακής τα κάγκελα

Στις χώρες που φυλακίζονται οι ένοχοι και όχι οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τις λοβιτούρες τους, αρκετοί είναι οι εκατομμυριούχοι που πήραν το δρόμο της φυλακής. Με ποινές φυλάκισης που φτάνουνν μέχρι και τα 110 χρόνια, η τιμωρία τους για φοροδιαφυγή και δωροδοκία υπήρξε παραδειγματική. Παρακάτω ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ο Wong Kwong Yu υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες της Κίνας και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας το 2006. Δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο των ηλεκτρονικών μέσω της Gome Electrical Appliances. Δυο χρόνια αργότερα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή για δωροδοκία και χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας του.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Mikhail Khodorkovsky βρίσκεται στη φυλακή πάνω από μια δεκαετία για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. Ο πρώην επικεφαλής της Yukos Oil υπήρξε ένας από τους 15 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και καταδικάστηκε το 2003 μαζί με το συνεταίρο του Platon Lebedev

Ο Αμερικανός Allan Stanford καταδικάστηκε το 2010 σε 110 (!) χρόνια φυλάκιση για την «πυραμίδα» που είχε στήσει, σε μια κομπίνα που υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 7 δισ. δολάρια.

Ο Raj Rajaratnam ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Galleon Group. Βρέθηκε ένοχος για απάτη και για χειραγώγηση εσωτερικών πληροφοριών καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 10 εκατ. δολαρίων.

Ο Alfred Taubman υπήρξε ο πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s και πέρασε στη φυλακή 9 μήνες με την κατηγορία της παράνομης σύμπραξης με τους Christies και της χειραγώγησης της αγοράς. Ο Taubman μετά την αποφυλάκισή του εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρώπους των ΗΠΑ και μέχρι στιγμής έχει δωρίσει συνολικά 250 εκατ. δολάρια σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας .

Ο Chey Tae Won υπήρξε ο διευθυντής του ομίλου SK Group, της τρίτης μεγαλύτερης κοινοπραξίας της χώρας και φυλακιστηκε το 2003 για απάτη. Πέρασε 7 μήνες στη φυλακή.


 


πηγη:moneypro