8/10/12

Σαν σήμερα απελευθερώθηκαν νησιά στο Αιγαίο

Παράλληλα με τον ελληνικό στρατό ξηράς που προωθούνταν νικηφόρα προς το βορρά , ανάλογη ήταν και η πορεία του ελληνικού στόλου στη θάλασσα όπου κυριάρχησε από την πρώτη ώρα του τουρκικού μηδενίζοντας κυριολεκτικά τις μετακινήσεις του απότη Μικρά Ασία προς τη Θράκη και τη Μακεδονία καθώς και τις μεταφορές διά θαλάσσης του αναγκαίου πολεμικού υλικού και εφοδίων προς τα μέτωπα του πολέμου .

Σε αντίθεση με ότι συνέβη κατά τον ατυχή πόλεμο του 1897 , όπου ο ελληνικός στόλος κατά περίεργο και ανεξήγητο τρόπο ,παρέμεινε αδρανής , στους Βαλκανικούς Πολέμους , καθώς ήταν η μόνη ναυτική δύναμη για τους Βαλκάνιους συμμάχους , δραστηριοποιήθηκε έντονα από την πρώτη ώρα των επιχειρήσεων σε απόλυτο μάλιστα συντονισμό και συνεργασία με τον στρατό ξηράς για να προκύψουν γρήγορα και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα . Οι παράγοντες που συντέλεσαν σ΄αυτό ήταν το σθένος και η αγωνιστικότητα των ανδρών που υπηρετούσαν στο ναυτικό , η ναυτική παράδοση των Ελλήνων και ασφαλώς η εμπνευσμένη υπό τον αρχηγό του στόλου ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ηγεσία του .
 
Και σαν σήμερα , στις 8 Οκτωβρίου 1912 , άγημα του ελληνικού στόλου υπό τον ταγματάρχη Ιουλιανό Κονταράτο , αφού αποβιβάζεται στο νησί και συγκρούεται με στρατιωτικές δυνάμεις των Τούρκων , καταλαμβάνει και απελευθερώνει τη Λήμνο. Σε λίγες μέρες και ενώ ο τουρκικός στόλος αποσύρθηκε για «ασφάλεια και προστασία» στα Στενά λόγω αδυναμίας να αντιμετωπίσει τον πανίσχυρο τότε ελληνικό στόλο , θα ακολουθήσει η κατάληψη και απελευθέρωση αλληλοδιαδόχως των νήσων της ΄Ιμβρου , της Θάσου , της Χίου , της Σάμου , της Σαμοθράκης , του Αγίου Ευστρατίου , των Ψαρών , της Τενέδου , της Ικαρίας και των Οινουσών . Μάλιστα το λιμάνι του Μούδρου της Λήμνου , ευρισκόμενο σε καίρια θέση στο Βόρειο Αιγαίο και ακριβώς απέναντι από τα Στενά όπου είχε αποσυρθεί ο τουρκικός στόλος , καθίσταται ναυτική βάση του ελληνικού στόλου η οποία θα διατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. 
 
Τον ελληνικό στόλο του Αιγαίου Πελάγους εκείνη την περίοδο συγκροτούσαν τα πολεμικά σκάφη : Θωρηκτά (ΑΒΕΡΩΦ , ΣΠΕΤΣΑΙ , ΨΑΡΑ και ΥΔΡΑ) , Αντιτορπιλικά (ΒΕΛΟΣ , ΣΦΕΝΔΟΝΗ , ΛΟΓΧΗ , ΝΙΚΗ , ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ , ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ , ΑΣΠΙΣ , ΘΥΕΛΛΑ , ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΔΟΞΑ) , Ανιχνευτικά (ΛΕΩΝ , ΠΑΝΘΗΡ , ΑΕΤΟΣ , ΙΕΡΑΞ) , Υποβρύχια (ΔΕΛΦΙΝ) , Τορπιλοβόλα (11 , 12 , 14 , 15 και 16) ,Οπλιταγωγά (ΣΦΑΚΤΗΡΙΑ) , Ναρκοθετικά (ΑΡΗΣ) και Ανεφοδιαστικά (ΚΑΝΑΡΗΣ) .
Ο γνωστός και πάντα επίκαιρος σατιρικός ποιητής της εποχής Γεώργιος Σουρής έγραψε ένα χαρακτηριστικό «Κατευόδιο» όταν ξεκίνησαν οι πολεμικές επιχειρήσεις από το στόλο μας στο Αιγαίο :
«Κατευόδιο , καραβάκια της φωτιάς σας κάθε σπίθα
πέφτει μέσα μας κι΄ανάφτει τη σβυσμένη μας καρδιά …
κατευόδιο , κατευόδιο … συ σταυρέ , ξαναβοήθα 
 
 
πηγη: salonicanews
των Κανάρηδων εγγόνια , των Μιαούληδων παιδιά …»