14/11/12

«Μάγεψε» τους άραβες ο Αβραμόπουλος




Η κρίση έφερε πιο κοντά τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη υποστήριξε ο υπ. Εξωτερικών




«Η κρίση που επηρεάζει συνολικά τη Μέση Ανατολή, έφερε πιο κοντά σε αυτή την περιοχή την Ευρώπη» δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την συνάντησή του με τον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου.

Στη συνάντηση πέρα από τα θέματα κρίσης και συνεργασίας συζητήθηκαν επίσης τόσο το Παλαιστινιακό, όσο και το θέμα της Συρίας, θέματα υψίστης σημασίας και για την Ελλάδα.

Μετά την συνάντηση ο υπ. Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Είχαμε την ευκαιρία να επισημάνουμε τους κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει η παρατεταμένη κρίση στη Συρία και το ενδεχόμενο διάχυσης των προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Το ανησυχητικό είναι ότι παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει, δεν έχει σταματήσει, ο αλληλοσκοτωμός που έχει δυστυχώς προκαλέσει τεράστιες απώλειες μεταξύ των άμαχων, χιλιάδες θύματα, μικρά παιδιά. Διαλύει οικογένειες και τον ίδιο τον κοινωνικό ιστό αυτής της χώρας.


Στην Αίγυπτο προωθούνται με γρήγορους ρυθμούς οι μεταρρυθμίσεις και όλα δείχνουν ότι αυτή η χώρα, χάρη και στη συνετή ηγεσία του Προέδρου Μόρσι, βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Το Παλαιστινιακό αυτή τη στιγμή περνάει επίσης μια δύσκολη περίοδο. Εμείς τονίσαμε τις πάγιες και σταθερές μας θέσεις ότι θέλουμε και συμβάλλουμε στην εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών, όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή, αρμονικά, δίνοντας τέλος στη σημερινή κατάσταση. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι είμαστε ενάντια σε κάθε τι που δίνει δύναμη και εμπεδώνει την παρουσία των εποικισμών στην κατεχόμενη περιοχή.

Η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τις πόρτες της στον Αραβικό κόσμο. Οι επαφές που είχα στο πλαίσιο της συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου ήσαν πολλές. Σύντομα θα αρχίσουν και πολλές διμερείς επαφές και επισκέψεις σε σημαντικές χώρες, οι οποίες αυτό τον καιρό επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας. Αλλά όχι μόνο για αυτό το θέμα.

Η Ελλάδα με τις πρωτοβουλίες της, διαδραματίζει ένα ρόλο σταθερό και σταθεροποιητικό, που της αναλογεί από το γεγονός ότι είναι μια χώρα φιλειρηνική, που ασκεί πάντοτε πολιτική, η οποία αποβλέπει στην εμπέδωση της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ.

Σήμερα εδώ είχαμε την ευκαιρία, με μια σειρά από παρεμβάσεις, να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, μιας και όπως είναι γνωστό, και έχει να κάνει με τον αραβικό κόσμο, είμαστε μια από τις πιο αγαπητές και πιο φιλικές χώρες σε όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής».



πηγη: .parapolitika.gr