2/4/13

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΤΡΙΤΗΣ 02-04-2013

 
Βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται για άλλη μια μέρα στα Επτάνησα και πολύ πιθανώς στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα της επικράτειας (Ήπειρος, δυτική Στερεά και δυτική-κεντρική και νότια Πελοπόννησος) Επίσης θα επηρεαστούν απο τις βροχές και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, με πιο έντονα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια και πιο εξασθενημένα στα κεντρικά και νότια του διαμερίσματος. Στην ανατολική Θεσσαλία δεν αναμένονται βροχές ή καλύτερα εαν βρέξει ...θα ψιχαλίσει! Στην βόρεια Ελλάδα θα είναι επίσης άστατος ο καιρός αλλά με φαινόμενα πιο ασθενή, τοπικά και μικρότερης διάρκειας. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές της Θράκης οπου νωρίς το πρωί δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. 

Λίγες μεμονωμένες καταιγίδες θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα πολύ ανατολικά τμήματα του Αιγαίου νωρίς το πρωί αλλά ο καιρός γρήγορα εκεί θα "ομαλοποιηθεί" υπο την έννοια οτι δεν θα υπάρξουν έντονες βροχές. Έτσι τοπικού χαρακτήρα και εως μέτριας έντασης θα είναι οι βροχές που θα εκδηλωθούν στη συνέχεια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, απο το ύψος της Λήμνου μέχρι και τα Δωδεκάνησα, μέχρι και το ύψος της Ρόδου επομένως.

Κατα περιόδους άστατος ο καιρός, με τοπικές βροχές, θα είναι και στην Κρήτη. Όχι όμως σε όλο το νησί αλλά κυρίως στα δυτικά και νότια νότιο-δυτικά τμήματά του. 

Τα χιόνια θα ξαναέρθουν ...και ειδικά απο το μεσημέρι ίσως χιονίσει στα ορεινά της βόρειο-δυτικής χώρας (>1300 μέτρα) ενω απο το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της δυτικής ηπειρωτικής χώρας μέχρι και το ύψους της δυτικής Στερεάς (>1000-1100 μέτρα)

Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 15*c στα βόρεια ηπειρωτικά, στους 16-17*c στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 18*c στα νότια νησιωτικά τμήματα.

Δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο εντάσεως 5-7 μποφόρ, ενω στο Αιγαίο νότιοι νότιο-δυτικοί εντάσεως επίσης 5-7 μποφόρ αντίστοιχα. Επομένως μόνο μικρά σκάφη ίσως αντιμετωπίσουν πρόβλημα στις θαλάσσιες περιοχές όπου οι εντάσεις θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις οι οποίες όμως θα πυκνώσουν σε όλο τον νομό κυρίως μετά το μεσημέρι (ενδεικτική ώρα : μετά τις 14:00 μμ) και δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν λίγες και πολύ τοπικές ψιχάλες. Παρ'όλα αυτ'α εκτιμώ οτι είναι μικρή αυτή η πιθανότητα και μάλλον δεν θα δούμε κάτι άλλο αύριο στην Αττική αυτές τις ώρες, παρα μόνο συννεφιά. Πάντως απο το απόγευμα προς το βράδυ και στη συνέχεια ο ουρανός θα παρουσιάσει πάλι ανοίγματα και οι πυκνές νεφώσεις ολοένα και θα διαλύονται με αποτέλεσμα να υπάρξουν και περιοχές με ξαστεριά το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 7...17*c , ενω οι άνεμοι θα πνέουν νότιο-δυτικοί 3-5 μποφόρ στον Σαρωνικό και 4-6 μποφόρ αντίστοιχα στον νότιο Ευβοικό.

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις που θα πυκνώσουν αρκετά μετά το μεσημέρι και φαίνεται οτι είναι πάρα πολύ μικρή η πιθανότητα να εκδηλωθούν λίγες ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις στην πόλη, στον υπόλοιπο νομό αλλά και στην Χαλκιδική. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί και έτσι μετά το απόγευμα θα καταστεί αίθριος για το υπόλοιπο του 24ώρου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 6...14*c, ενω οι άνεμοι στον Θερμαικό θα πνέουν νότιο-δυτικοί 3-5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε δυτικού απο το βράδυ με την ίδια όμως ένταση.

Καλή συνέχεια σε όλους/όλες σας! Καλή εβδομάδα...!!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Με εκτίμηση,

Καλλιάνος Ιωάννης
Μαθηματικός M.Sc - Μετεωρολόγος ΕΡΤ
πηγη:http://www.kallianos.blogspot.gr/