25/5/13

Πώς να αποφύγετε τις «παγίδες» στη φορολογική δήλωση

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων με πολλούς αστερίσκους που κοστίζουν!

Μετά από πολλές περιπέτειες «άνοιξε» τελικά χθες λίγο μετά το μεσημέρι, η ηλεκτρονική πύλη TAXISNET, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως τελευταίου ψηφίου ΑΦΜ. Το σύστημα έπειτα από πολλές περιπέτειες και «πτώσεις», είναι πλέον διαθέσιμο για τους φορολογούμενους, οι οποίοι με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται να υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά.
Η υποβολή όμως των φορολογικών στοιχείων όμως, μοιάζει με ναρκοπέδιο, με τις νάρκες ωστόσο που έχει φροντίσει να «σπείρει» το οικονομικό επιτελείο να κοστίζουν στους φορολογούμενους εκατοντάδες ευρώ σε περίπτωση λάθους.
Δικαίωμα υποβολής χειρόγραφης φορολογικής δήλωσης, θα έχουν μόνο όσοι αποδεδειγμένα δε μπορούν να κάνουν χρήση ηλεκτρονικών μέσων, με το κριτήριο να αφήνεται στην κρίση του κάθε Εφόρου. Οι συμπληρωματικές ή τροποποιητικές πάντως δηλώσεις, θα υποβάλλονται χειρόγραφα στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Για να μπορέσει να υποβάλει κανείς πάντως ηλεκτρονική δήλωση, θα πρέπει να διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο TAXISNET, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση και κατόπιν να επισκεφθεί την οικεία του ΔΟΥ προκειμένου να λάβει το σχετικό κλειδάριθμο.
Παραφωνία στη διαδικασία πάντως, αποτελεί το γεγονός πως πολλά ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν αποστείλει μέχρι σήμερα τις βεβαιώσεις αποδοχών του προηγούμενου έτους ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι δεν έχουν ενημερωθεί πως η δυνατότητα αυτή πλέον παρέχεται μόνο ηλεκτρονικά.

Σημεία κλειδιά στην υποβολή δηλώσεων:

- Φέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν τους τόκους καταθέσεων αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων τους, ανεξαρτήτως πηγής. Παράλληλα, θα πρέπει να αναγραφούν όλα, ακόμα και αν έχουν ήδη φορολογηθεί ή τύχει νόμιμης απαλλαγής.
- Τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών, θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλώνουν και τον ΑΜΚΑ τους, προκειμένου να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγχουν αν λαμβάνουν οποιοδήποτε βοήθημα
- Κάθε υπόχρεος φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να δηλώνει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλα του τα ακίνητα, προκειμένου το Υπουργείο Οικονομικών να μπορεί να υπολογίζει μέσω της ΔΕΗ τους φόρους ακινήτων.

- Όσοι φορολογούμενοι είναι άνω των 62 ετών, κάτι που σημαίνει πως γεννήθηκαν μέχρι 31.12.1950 απαλλάσονται από το φόρο επιτηδεύματος, αρκεί να το δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση.
- Επίσης, όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής και έχουν έως τρεις εργοδότες ή ένας εξ’ αυτών αποφέρει το 75% του συνολικού τους εισοδήματος, πρέπει και αυτοί να το δηλώσουν, ώστε να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ αντί για 650 ευρώ.

πηγη:newsbomb