1/12/13

Χωρίς έκτροπα οι συγκεντρώσεις αντιφασιστών και χρυσαυγιτών στο κέντρο της Αθήνας


Η ΓΑΔΑ είχε ανακοινώσει ότι οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Προπύλαια, Μοναστηράκι και Σύνταγμα δεν θα επέτρεπε να εξελιχθούν σε πορείες για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Παράλληλες συγκεντρώσεις από αντιφασιστικές οργανώσεις και μέλη της Χρυσής Αυγής πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας.
Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, ανάμεσά τους μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κινήσεις και παρατάξεις από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών.


Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Ομόνοια και στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια, όπου και ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο.


Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποίησε η οργάνωση Αντιφασιστικό Μέτωπο στο Μοναστηράκι, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων.
Νωρίτερα, είχαν κλείσει η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η λεωφόρος Αμαλίας και η Πειραιώς στο ύψος της Ομόνοιας. Όλοι οι δρόμοι άνοιξαν.

Ανοιχτοί είναι και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Πανεπιστήμιο, οι οποίοι είχαν κλείσει από τις 15:00 του Σαββάτου.

Η Χρυσή Αυγή πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν στη συγκέντρωση, αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που δίνουν οι διοργανωτές. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους μάλιστα είχαν ανάψει δάδες.

Οι υποστηρικτές της ΧΑ φώναζαν συνθήματα κατά της φυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και ζητούσαν την αποφύλάκισή τους. 

Στη συγκέντρωση κύριος ομιλητής ήταν ο βουλευτής του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος μίλησε για πολιτική δίωξη της ηγεσίας του κόμματός του, που υποδείχθηκε από ξένα κέντρα και χαρακτήρισε προδότες τους βουλευτές των άλλων κομμάτων της Βουλής.

Η ΓΑΔΑ είχε ανακοινώσει ότι οι συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Προπύλαια, Μοναστηράκι και Σύνταγμα δεν θα επέτρεπε να εξελιχθούν σε πορείες για λόγους δημόσιας ασφάλειας.

Ωστόσο, επετράπη στους διαδηλωτές στα Προπύλαια να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Ομόνοια, καθώς δεν θα συναντούσαν τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα.

Εκατοντάδες αστυνομικοί βρίσκονταν σε επιφυλακή.